Efter Pacman vs. Clottey

Världens mest populära boxare, den tredje största publikmängden som bevittnat en match i USA på 50 år. Manny Pacquiaos återkomst till ringen i lördags var stort. Även om fighten kanske inte var fullt lika tillfredställande.

Det borde, skulle, kunde varit Floyd Mayweather Jr. (40-0-0) där i ringen, i en fight som en gång för alla skulle besvarat frågan om vem som är den här tidserans främsta boxare. Men matchen havererade, Mayweather siktade in sig på Shane Mosley istället och för Manny Pacquiao (51-3-2) blev det en något svalare motståndare i Joshua Clottey (35-3-0).

Det hör till saken att ingen match är särskilt sval för ”Pacman”, sedan den naturlige fjäderviktaren nu pushat gränserna ända upp till weltervikt. Ingen motståndare kan anses ovärdig med tanke på skillnad i vikt och storlek. Dessutom, är man världens mest populära fighter så är man. Publiken flockades, journalister svärmade och hypen fanns där.

Det var tur för matchen att Pacquiao kan sälja ut en arena bara genom att dyka upp. Han behöver inte ens boxas. Det går bokstavligen lika bra för honom att skriva autografer eller framföra någon av sina numera ökända konserter. För det var en enmansshow i lördags och inte mer. Den defensivt vattentäte men samtidigt extremt försiktige Clottey hade inte kommit för att växla slag och bevisa sin manlighet. Han var där för att slippa få allt för mycket stryk, och tjäna en årslön på tolv ronder. Resultatet blev en utdragen träningssession för Pacman, där han ersatte sandsäck med Clotteys peek-a-boo, och höll publiken vaken med sina slagkombinationer. Även om inget träffade.

Tolv ronder utan en enda fet smäll på utmanaren var kanske inte vad någon hade hoppats på. Men Clottey, som inte slog mer än 10 slag per rond och mest gömde sig, hade tydligen bestämt sig. En antydan till kamplust i de sista två ronderna gav en behövlig injektion, men matchen var ändå mer uppvisning än fight.

Efter att den gigantiska fancluben runt Pacman lyssnat på ytterligare en konsert (Pacquiao sjöng direkt efter matchen, som traditionen numera förespråkar), tystnade det mer än vanligt. Vad ska det bli av Pacman nu? Den där riktigt stora matchen som kunde bekräftat om han är bäst i världen eller inte, finns inte tillgänglig. Mayweather är borta, Hopkins och Pavlik är för stora, och att gå ner i vikt är inte aktuellt. En fantasieggande tanke hade varit att kasta in honom mot ett monster som Antonio Margarito, men det är en match med lite att vinna, även om Margaritos ram och hårdhet hade blivit en utmaning av rang.

Världens mest populära fighter står utan en fight. En melankolisk slutsats som lördagens ronder mer än något bekräftade.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer