Alistair Overeems dom – 9 månader

Alistair Overeem nekas tillstånd att fightas i 9 månader, fram till den 27 december. Mötet ägde i Las Vegas.

Alistair Overeem måste nu vänta i nio månader innan han får ansöka om en ny licens att tävla hos kommissionen.

NSAC har rätt att verkställa ett års avstängning, men fann vissa förmildrade omständigheter i Overeems berättelse och sänkte maxstraffet till 9 månader.

Initialt begärde Overeems advokat om 45-60 dagar extra för att samla mer expertutlåtanden till stöd för sitt klients ärende. Men efter en kort överläggning med sina kolleger, valde ordförande Raymond ”Skip” Avansino att gå vidare med förhandlingen.

Overeems advokat, David Chesnoff, uppmanade kommissionen att överväga att bevilja sin klient en villkorlig licens, grundad på att läkaren Hector Molinas vittnesmål om att han injicerat Overeem med testosteron i januari, samt att han gett Overeem ytterligare doser att ta själv.

Overeem medgav under förhöret att de doser som Molina hänvisade till som ”tetra mix” (en patentskyddad blandning av anti-inflammatoriska medel, tillsammans med en vattenlösning av testosteron) injecerade han den 23 mars efter samråd med läkaren via telefon.

Overeem sade att han ringde Molina och frågade om det var säkert att ta en dos till. Molina försäkrade honom att det var säkert, enligt Overeem.

Overeem testades den 27 mars på en presskonferens i Las Vegas.

Overeem träffade Molina i juni 2011 första gången på en Strikeforce-gala i Dallas. Den Texas-baserade läkaren arbetade Texas atletiska kommissionen – för att inspektera de tävlande på tävlingen.

I mars rekommenderade UFC och Pride veteranen Tra Telligman Overeem att besöka Dr Molina för att ta itu med kvardröjande skador, varvid Molina rekommenderade Overeem ”tetra mix”, enligt Overeems advokat.

Kommissionärerna ansåg i slutändan att en fighter är ansvarig för alla de kemikalier som konsumeras på något sätt men att de visade någon form av sympati för omständigheterna och sänkte maxstraffet från 12 till 9 månader.

Avstängningen startar retroaktivt från den 27 mars då drogtest togs, vilket innebär att Overeem är fri att ansöka om licens igen den 27 december. Det innebär att Overeem skulle kunna deltaga på UFC ”nyårsgala” som som väntas äga rum 29 december i Las Vegas.

Ett krav som kommissionen framförde var att Overeem inte heller får tävla någon annan stans under denna period.

Overeem på MMAFighting om att komma tillbaka:
”Believe me when I tell you that that title fight is my dream, my ultimate goal,” he said. ”I have three other belts, Strikeforce, DREAM and K-1. This was going to be the crown of my career, which I’m giving up to take a couple steps back to get back on the horse, do the testing and prove myself, that I’m a clean fighter. And when that is established, get back on the horse and continue.”

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer