Nyhet

Joanna Jedrzejczyk – Polskt stål i världsklass

Polen är känt för många saker. Bland dem finns polsk korv, bärnstenssmycken och öltillverkning. Nu kan de även stoltsera med sin första innehaverska av en UFC-titel – någonsin. Med ett efternamn som får sportjournalister världen över att bli nervösa inför varje pressläggning är Joanna Jedrzejczyks budskap till MMA-världen tydligt: – Jag vet vad jag är kapabel till. Jag är här för att stanna.

Det är en ganska liten röst som talar på andra sidan änden av telefonen. Men rösten och personen bakom den är en stor kvinna. En kvinna som lagt ned otaliga timmar på sin idrott, tid som gett resultat. Rösten tillhör Joanna Jedrzejczyk, Polens första och Europas tredje bärare av en UFC-titel. För ett par månader sen var det inte många som visste vem 27-åringen var. Än mindre vågade folk uttala hennes efternamn då det innehåller alldeles för många konsonanter för att det inte ska bli pinsamt om man försöker. Vid det här laget är hon nog dock ganska van att höra sitt familjenamn nervöst stakas eller stammas fram, mer eller mindre rätt. Bara man är på det klara med att hon från och med i mars 2015 lagt till ett historiskt tillägg mellan för- och efternamn. ”Joanna the champion”.

– Jag har vunnit flera Muay Thai och kickboxningstitlar men titelvinsten i UFC:s stråvikt mot Carla Esparza var den största och viktigaste vinsten i mitt liv, säger Joanna.

Datumet för denna historiska händelse ägde rum den 14 mars 2015. Platsen var American Airlines Center i Texas, USA där 14 298 personer tålmodigt väntade på nästa match under UFC 185: Pettis vs. Dos Anjos. Matchen som så många väntade på var Joanna Jedrzejczyk nionde MMA-match i proffskarriären och den här gången stod lite mer på spel än vanligt. Den här gången låg stråviktsdivisionens bälte i potten och på andra sidan oktagonen stod fightern som hon planerat att ta det ifrån. Vinnaren av den 20:e upplagan av UFC:s The Ultimate Fighter, den dåvarande stråviktsmästarinnan och Invicta FC:s första champ i samma viktklass: Carla ”Cookie Monster” Esparza. Det skulle visa sig bli en match där utgången mellan dem skulle överraska många då den snabbt avslutades. Efter 4 minuter och 17 sekunder in i rond två var allt över efter att Joanna avslutat Esparza på ett dräpande sätt, via en teknisk knockout. I samma ögonblick som domaren Don Turnage fick gå in emellan Joanna och ”Cookie Monster” blev polskan någonting som många idrottsmän strävar efter, ibland under en hel livstid. Hon blev bäst i världen i sin viktklass. Och när det faktumet plötsligt stod klart så började tårar att rulla ned för hennes kinder. Tårar av lycka.

– Ingen trodde på mig inför den här matchen och jag visste att jag gick in som underdog men jag tvivlade aldrig på mig själv. Jag förberedde mig otroligt hårt för matchen mot Carla men sen hände allt så fort. Jag trodde verkligen att matchen skulle gå full tid, men jag gick in som vanligt, gjorde mitt jobb och jag är väldigt glad för hur matchen slutade såklart, återberättar Joanna.

Men låt oss backa bandet. Bort från UFC och bort från Texas. Vi placerar oss i Polen i staden Olsztyn där Joanna växte upp och upptäckte kärleken för Muay Thai i synnerhet. Till en början var sporten bara ett sätt för henne att hålla sig i form men med tiden så övergick tränandet till tävlande och tävlandet blev professionellt.

– Jag har alltid identifierat mig som en sporttjej och jag har alltid hållit på med idrott i någon form sen jag var liten, först basket och volleyboll sen övergick jag till Muay Thai och kickboxning. När jag började träna Muay Thai så var jag 16 år sen upptäckte jag att jag var bra på det och började tävla som proffs. Jag älskar verkligen sporten. Det är en fantastisk idrott med en lika fantastisk tradition och historia. Samtidigt som den är anrik så är den också en av de farligaste sporterna i världen, berättar hon.

För faktum är att Joanna är mångfaldigt prisad inom just Muay Thai och kickboxning och redan innan sitt UFC-kontrakt hade hon plockat hem guld i IFMA World Championships hela fem gånger tillsammans med ytterligare fyra guld i tävlingens europeiska motsvarighet. Om man aktivt letar upp någon form av förteckning över alla hennes meriter så påminner listan lite om ett veckohandlingskvitto. Nog för att varje människa är sin egen lyckas smed men hon har haft kvalificerad hjälp längs vägen. Att tränas av en av den mest framstående inom sporten, Legenden Ernesto Hoost, måste väl ändå räknas som något utöver det vanliga?

– Jag fick en väldigt speciell kontakt med Ernesto och han hjälpte mig otroligt mycket med att utveckla min Muay Thai. Han har så troligt mycket erfarenhet och vi har en fortfarande en väldigt nära relation idag. Han är som en extrapappa. Jag har honom att tacka för mycket.

Enligt Joanna hade hon efter ett tag svårt att motivera sig mot en fortsatt satsning inom Muay Thai och kickboxning då varken uppmärksamheten sett till hennes prestationer eller pengarna motsvarade arbetet hon fick lägga ned. Och i springan av den tankebanan lades det första fröet till vad som skulle utvecklas till en ny kärlek för en ny gren inom kampsportsvärldens mångfasetterade spektra: MMA:n och senare UFC specifikt. När Joanna 2012 gick sin första proffsmatch så var hon redan då på det klara med i vilken riktning som kursen skulle gå. Uppåt. Och här är vi nu. På en väg som enligt henne själv knappt är påbörjad.

– Jag visste från min första match att jag kunde bli bäst i världen. Jag är en så pass komplett fighter. Sen 2012 har jag lagt ner så mycket träning och så mycket tid på att bli bättre. Nu ska jag bara fortsätta träna min jujutsu och min brottning i kombination med min stående fighting för att hålla mig kvar i toppen. Jag älskar att vara en del av UFC och min största dröm har redan blivit sann. Nu måste jag bara kämpa för att få fortsätta att leva i den drömmen, avslutar Joanna.

Den 20e juni ska Joanna försvara sin titel i stråvikt för första gången. Hennes motståndare blir Jessica Penne. Penne var tidigare atomviktschamp i Invicta, deltog förra året i en säsong av ”The Ultimate Fighter” och kommer senast från en vinst mot Randa Markos i december. Mer om galan i Berlin hittar du här!

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer