Mike wall som driver Kaisho i Helsingborg har graderats till Shihan inom World Kobudo Federation. Här följer en kort intervju med Wall.
Under sitt besök i Canada erhöll Mike Wall från Kaisho Budoklubb efter nästan två veckors hårda tester den ärofyllda instruktörstiteln Shihan. Man har följt Mikes utveckling under många år och de senaste två veckorna var bara slutprovet. Endast 12 andra instruktörer inom World Kobudo Federation har denna grad så det känns därför extra kul. Mike erhöll sin Renshititel 1997 i Camber Sands i England tillsammans med sin 5 Dans gradering.
Stort grattis Mike!
Jag följer upp med 10 snabba frågor:
1. Stort grattis Shihan Mike Wall! Var det planerat att du skulle graderas i Kanada? I så fall hur förbereder man sig inför en sådan gradering?
Nej jag visste ingenting. Men eftersom det var ganska många års sedan senast och jag instruerat på oerhört många nationella och internationella läger, seminarer mm under många år var det inte heller direkt oväntat. Jag blev dock oerhört stolt eftersom det var ett antal tunga och välrespekterade instruktörer som skrev under mitt diplom. Du undrar hur man förbereder sig…hmmm Ja det handlar om att ständigt utveckla sin förmåga att instruera andra. Jag har ett stort och brett område jag instruerar inom med bland annat barn & ungdomar med funktionshinder som specialområde. Förberedelsen är att träna mycket, instruera mycket, lära sig att utveckla sin förmåga så mycket man kan.
2. Hur går själva graderingen till? Vad tyckte du var svårast med graderingen vilket moment?
Det kändes ganska naturligt för mig att instruera. Det är väl när den känlsan infinner sig som man är mogen denna titel vill jag tro. Ungefär som en musiker som känner sig trygg i sin roll och kan uppträda inför olika sorters publik och spela olika sorters musik. Att kunna instruera olika människor i olika åldrar, av olika kön, i olika miljöer är den stora utmaningen. Det svåraste med denna graderingen var dock att det var oerhört många träningspass av de mest skiftande karaktär. Det var stora och små barngrupper med eller utan funktionshinder, det var pensionärsgrupper som ej fcik bli kastade, det var hårt satsande tävlingsgrupper, det var enbart svartbälten , det var poliser och militärer…ja kort sagt alla möjliga grupper. Det var allt från att instruera kl 07.oo på morgonen till att starta kl 21.00 på kvällen, att instruera på parkettgolv, på betonggolv med heltäckningsmatta till riktig judomatta. Det var det svåraste men också det som kändes oerhört stimulerande.
3. Vilka omdömen fick du från andra under ditt besök i Kanada?
Det är kanske bäst att du kontaktar de andra om detta, men vad jag har hört så har omdömena varit överväldigande. Det är säkert detta som varit skälet till att graderingen kom nu. Jag har även fått nya inbjudningar att komma över till canada samt Frankrike efter min resa och det känns enormt stimulerande.
4. Vilka personer och instruktörer har influerat dig mest under årens lopp?
Det är ganska många. Jan de Jong från Australien har varit en inspirationskälla fram till han gick bort för några år sedan, Robert Clark från World Jujitsu federation för hans förmåga att arbeta med kombinationstekniker, Alain Sailly för hans enorma uppfinningsrikedom och förmåga att ständigt finna nya lösningar, givetvis alla mina träningskollegor på kaisho samt min familj. Självklart finns det en mängd andra viktiga personer som ej bör glömmas bort, Arne Aulin eftersom han är en fantastisk människa, Cezar Borkowski eftersom han är en riktig gentleman som är oerhört kompetent, min partner Glen Melldén och givetvis min fru Liselotte.
5. Vad betyder en Shihan utnämning för dig personligen?
Det betyder ett erkännande ! Att man har kommit en liten bit längre i sin utveckling som människa och instruktör. Eftersom man inte är direkt frikostig med denna utnämning känns det extra hedrande att den tillfaller mig efter alla år av hårt slit. Men det är viktigt att komma ihåg att inlärningsprocessen är som en haj, slutar man röra sig framåt så dör man. Kunskap är en färskvara som måste underhållas och man får aldrig bli för fin för att svettas, lära nya saker och fortsätta träna, träna och åter träna. Att erhålla denna titel känns därför förpliktande men samtidigt oerhört skönt!
6. Får man något stipendium i samband med utmärkelsen eller är det t o m så att man får betala för att bli graderad?
Normalt sätt får man betala för sin gradering. Men med mig var det annorlunda. Man ansåg att jag redan har betalat med blod, svett och en del tårar genom åren och det skänktes därför till mig utan krav på betalning vilket även detta är unikt! Något stipendium får man inte men man tillhör nu toppskiktet av instruktörer i denna världsorganisation och får därför fler inbjudningar eftersom att en hög instruktörstitel betyder att man är en bra instruktör.
7. Var någonstans placerar denna utmärkelse dig i Sveriges kampsportshistoria?
Några sådana växlar har jag inte dragit. Det överlåter jag åt andra att tycka till om. Jag älskar min idrott och vill fortsätta att arbeta framåt med de frågor som ligger mig närmast om hjärtat. Om detta placerar mig i den svenska kampsportshistorien bekymrar jag mig inte speciellt mycket om. Jag kommer fortsätta att träna hårt, utveckla mina träningsmetoder och försöka stimulera mina elever och kollegor att göra likadant.
8. Vilken färg på bälte är det som gäller nu?
Eftersom jag innehar svart bälte av sjätte graden dvs 6 Dan har jag möjlighet att bära svart bälte eller rött/vitt. Det har inget med instruktörstiteln att göra utan denna graderingen är baserad på dina tekniska färdigheter och det är några år sedan den genomfördes.
9. Varför brinner du för kampsport? Vad är det som får dig fortsätta att sträva mot nya mål?
Hela mitt liv har förändrats till et bättre genom kampsport! Alla fantastiska personer jag har träffat och lärt mig massor av gör att det känns stimulerande att fortsätta framåt. Men det finns också skummisar i branschen som myglar, graderar sig själv mm och jag kommer alltid att försöka motarbeta detta. Att kunna hjälpa till att få kampsport erkänt av media, politiker och den breda massan är en viktig drivkraft speciellt i dessa dagar. Att jag dessutom vet att min och andras insats är värdefull för andra ger en ny energi att jobba hårdare och längre.
10. Vad står på tur härnäst, vilka evenemang etc är du involverad i?
Redan till helgen är det läger i Klippan samt Öppet Hus på Helsingborgs sportgymnasium. Inte mycket till vila här inte. Sedan stundar ett antal avslutningsläger med klubbens medlemmar, en hel veckas träningsläger med Roy harris den 23-29 januari, arrangera Svenska Budo & kampsportsförbundets årsstämma i Stockholm den 18 mars, Fighter Extremegalan den 25 mars samt en mänga andra saker längre fram. En av höjdpunkterna under 2006 blir givetvis världskongressen 2006 då World Kobudo skall lansera sin nya framtidsplan.
Kommentarer