George Sallfeldt är föreslagen av valberedningen som ny ordförande i SMMAF. Fighter Magazine fick en intervju med Sallfeldt som uttalar sig om svensk MMA och om ett eventuellt ordförandeskap i Svenska MMA Förbundet.
Du sitter i Kampsportsdelegationen och innan dess var du engagerad i Kampsportsfakta. Vad för du med dig för erfarenheter från detta om du bli vald som ordförande för MMA förbundet?
– I Kampsportsdelegationen har vi mycket noggrant tittat på alla ansökningar som skickats in och därefter tagit beslut om tillstånd. Min roll som idrottsligt sakkunnig har inneburit att på djupet sätta mig in i alla olika regelverk och säkerhetsföreskrifter som omgärdar de olika idrotternas tävlingssystem.
– Tiden med Kampsportsfakta handlade i stor utsträckning om att vara delaktig i lagstiftningsprocessen. Vi arbetade oerhört mycket med att skriva remissvar och träffa politiker. Vi höll till och med ett Kampsportsseminarium för våra folkvalda riksdagsledamöter i riksdagshuset. Det var en klart annorlunda upplevelse.
Hur säkert sitter tillståndet för MMA?
– SMMAF innehar tillsvidare tillstånd för ett flertal regelverk. När en organisation innehar ett tillsvidare tillstånd så innebär det att de i “väsentlig grad” måste bryta mot tillståndet för att det ska dras in. Exempel på allvarliga brott mot tillståndet skulle vara om en tävlingsarrangör missade att ha läkare närvarande vid matchtillfället, eller om det saknades planer för sjukhustransporter. I en sådan situation skulle det kunna bli fråga om ett tillbakadragande av tillståndet, vilket naturligtvis vore en katastrof för SMMAF och alla tävlingsaktiva idrottare.
– SMMAF är den enda organisation som ansetts uppfylla de höga krav som ställs för att kunna arrangera professionella matcher i MMA därför är det oerhört viktigt att inga misstag sker eller att slarv accepteras när det gäller säkerhetsarbetet. Ett enda misstag skulle i praktiken kunna innebära ett tvärstopp för all tävlingsaktivitet med MMA-regler i hela Sverige. Detta är ett faktum alla förtroendevalda inom SMMAF ständigt måste ha i bakhuvudet.
Skulle en eventuell allvarlig skada med de nya internationell professionella MMA-reglerna kunna riskera tillstånden helt eller att Kampsportsdelegationen drar tillbaka tillståndet för internationell MMA?
– Det beror på hur skadan har uppstått. Om en idrottare ådrar sig en allvarlig skada i ett matchsammanhang där regelverket följts till punkt och pricka samt att alla säkerhetsreglementen följs både före och efter matchen så kommer inte tillståndet att dras tillbaka. Men om det vid en granskning (vilket det med all säkerhet skulle bli fråga om vid en allvarlig personskada) skulle framkomma brister i säkerhetsarbetet så finns det stor risk för ett tillbakadragande av tillståndet.
– Man kan konstatera att det är mycket ovanligt med allvarliga personskador inom MMA (snarast obefintligt) men eftersom sporten i mångas ögon är kontroversiell så är det extra viktigt att föra fram budskapet kring hur rigorös säkerheten faktiskt är. Jämför man med andra idrotter, där mängden allvarliga personskador förekommer mer frekvent, har MMA placerat säkerhetsribban mycket högt.
Vilken riktning har svensk MMA och vad har du för förväntningar på framtiden?
– MMA har vuxit snabbt. Många av oss som följt sporten de senaste 15 åren har fått se en näst intill osannolik utveckling. Nu när sporten är etablerad, både juridiskt och idrottsligt, tycker jag att det framtida arbetet med Svensk MMA bör handla om att få sporten mer intressant för gemene man. En ökad närvaro i “mainstream” skapar förutsättningar till intäkter vilket i sin tur ger våra svenska idrottare bättre möjligheter på lång sikt.
Vad kan dina erfarenheter av svenskt näringsliv tillföra förbundet, tävlingarna, klubbarna och dess medlemmar?
– De senaste tio åren har jag arbetat med att leda ett företag i tillväxt. Jag har upplevt hur det är att leda en organisation i både högkonjunktur och lågkonjunktur. Oavsett om man leder ett företag eller ett idrottsförbund så måste det finnas ett fokus på utveckling och tillväxt. Att ständigt hitta nya vägar att marknadsföra, kommunicera och attrahera ny publik kommer vara viktigt för SMMAF.
– Det gäller att skapa en kraftfull strategi för hur man ska ta marknadsandelar från andra stora publikidrotter. I USA har MMA på olika sätt lyckat ta publik ifrån ishockey, amerikansk fotboll och baseboll. De förtroendevalda i SMMAF:s styrelse bör noga studera det amerikanska fenomenet eftersom det visat sig vara framgångsrikt.
Vad kan du tillföra svensk MMA anser du?
– Det är upp till andra att bedöma. Att vara ordförande för SMMAF för med sig både ett stort ansvar och kräver ett stort engagemang och jag känner mig hedrad över att vara föreslagen.
Finns det något du skulle vilja genomföra som ordförande i MMA förbundet?
– Jag har precis fått veta att jag är föreslagen till ordförandeposten i SMMAF. Dels finns det en förbundsstämma som ska ta beslut, dels finns det många medlemsföreningar och team som har synpunkter på vad som ska göras i framtiden. Oavsett vem som blir ny ordförande för SMMAF så bör den personen först och främst lyssna in de tankar och idéer som finns där ute.
– Själv känner jag mig just nu endast hedrat över att ha blivit föreslagen. Vi får väl se vad som händer vid förbundsstämman när det gäller ordförandeposten.
Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!
Kommentarer