Ny forskning visar behov av längre hjärnvila efter match

Slag eller tacklingar mot huvudet påverkar hjärnan under längre tid än man tidigare trott, visar unik svensk forskning från Göteborgs universitet. Samtidigt har få riskidrotter regelverk som kräver tillräckligt lång vila efter hjärnskakning. Läs mer.

Upprepade slag mot huvudet ger förändringar i hjärnvätskan som påminner om de man ser vid neurologiska sjukdomar som tillexempel Alzheimers. Det visar ett flerårigt forskningsprojekt som presenterades under onsdagen, där 30 svenska elitboxare har genomgått en rad kontroller av hjärnvätskan inom olika tidperioder efter match.

– Vi visste förstås redan att hjärnan påverkas av trauma mot huvudet, men jag hade inte trott att så många som 80 procent av testdeltagarna skulle ha fått nervcellsskador eftersom ingen av dem hade förlorat på knockout och bara en av dem klagade på huvudvärk. Hos en del av dem var värdena förhöjda även efter ett par veckors vila, vilket tyder på att skadan ännu inte hade läkt, säger forskaren Sanna Neselius, specialist inom ortopetisk kirurgi vid Sahlgrenska akademin och själv före detta amatör- och proffsboxare.

Hon betonar att det som uppmätts är väldigt små skador som vanligen läker av sig själv om idrottaren vilar tillräckligt länge och inte utsätts för fler huvudtrauman under tiden. Men den nya forskningen visar att dessa dolda hjärnskadorna inte läker så snabbt som man tidigare trott.

– Problemet är att de gemensamma riktlinjer som många idrotter följer är inte tillräckligt strikta för att minska riskerna för utövarna. Symptomfria idrottare tillåts normalt tävla igen inom en vecka från en lättare hjärnskakning, enligt de resultat vi fått fram är det inte tillräckligt. Och ett huvudtrauma som inte får tid att läka ordentligt förvärras, vilket ökar risken för svårare skador, säger Sanna Neselius.
Bland de idrotter som enligt befintlig statistik är värst drabbade av hjärnskakningar varje år finns fotboll, hockey, ridsport och alpin skidåkning.
Sanna Neselius hoppas på att de nya, förfinade mätmetoderna i förlängningen ska kunna användas för att testa att små och stora hjärnskador läkt ut ordentligt. Det skulle i sin tur kunna leda till att färre idrottsutövare riskerar att förvärra sina skador genom att börja träna för tidigt efter en knockout, en omkullridning eller en tackling.
– Samtidigt skulle jag som läkare aldrig rekommendera någon att sluta syssla med risksidrotter. Fysiskt träning har så stora hälsovinster att det överväger eventuella risker. Hellre en risksport än ingen sport alls, säger Sanna Neselius.

Angelica Söderberg

Läs mer i kommande numret av Fightermag

Slag eller tacklingar mot huvudet påverkar hjärnan under längre tid än man tidigare trott, visar unik svensk forskning från Göteborgs universitet. Samtidigt har få riskidrotter regelverk som kräver tillräckligt lång vila efter hjärnskakning. Läs mer.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer