Alexander Gustafsson har beslutat att flytta hem sitt camp till Sverige. Saknaden efter familj och vänner har blivit alltför stor. ”Det kostar för mycket”, som han själv uttryckte det i en intervju i Sportbladet. Beslutet kommer endast några veckor efter hans bragdmatch i titelmatchen mot Jon Jones. Frågan är om beslutet är välgrundat och gynnar …
Alexander Gustafsson har beslutat att flytta hem sitt camp till Sverige. Saknaden efter familj och vänner har blivit alltför stor. ”Det kostar för mycket”, som han själv uttryckte det i en intervju i Sportbladet. Beslutet kommer endast några veckor efter hans bragdmatch i titelmatchen mot Jon Jones. Frågan är om beslutet är välgrundat och gynnar hans framtida utveckling, eller om det kommer att resultera i sämre förutsättningar att lyckas nå målet, att tillslut bli mästare i lätt tungvikt i en eventuell returmatch mot Jon Jones. Kommer flytten hem kosta honom framtida vinster och uteblivna framgångar?
Man måste förstå individen i en sådan här extreme situation som det är att fightas mot den absoluta eliten. Den press de utsätts för och den rigorösa träningen som är allt annat än rolig är obarmhärtig. Träningen kräver det där lilla extra, för att lyckas måste man ge allt och lite till. Man får offra otroligt mycket och det tär på en. Även på en person som gett och gjort allt för att ta sig dit han är idag. Det är inte konstigt att Alexander Gustafsson får hemlängtan, att få komma hem till Sverige och förlägga framtida camps här där han har ett socialt trygghetsnät och sin familj. Frågan är bara om beslutet kommer för nära inpå den training camp som han just genomlidit och som han när han kommer hem till familjen efter match och blir omhändertagen och får tid för familj och social närvaro, samt egentid och tid för vila. Har kontrasterna mellan uppoffringarna blivit för stora? Är beslutet fattat i en känsla av saknad eller ett välgrundat beslut med hans utveckling för ögonen? Hade beslutet blivit samma om det togs om en månad eller två? Jag är inte säker på det.
Onekligen har flytten över Atlanten lett till att Alexander Gustafsson har blivit en bättre fighter. Utvecklingskurvan för andra svenska fighters har också ökat när de besökt Alliance i San Diego. Och det är inte så konstigt med tanke på att i USA finns det betydligt fler sparringpartners på hög nivå, varje dag. Hade han fått samma utveckling här hemma med befintligt underlag? Knappast!
Tränarna i Sverige håller högsta internationella klass. Det är ingen tvekan om det. Vi har en väl fungerande tränarkår i Sverige om ännu inte professionell i den mening att tränarna försörjer sig helt på att undervisa i kampsport. Däremot har de visat gång på gång att svenska fighters är att räkna med och flera fighters tycker också att träningen i Sverige är bra om inte bland de bästa i världen.
Men det är inte där skon klämmer. Vi saknar fortfarande ett underlag på fighters i världsklass under ett och samma tak. Visionen på All Star Gym i Stockholm är säkert den att samla eliten i Stockholm för att få optimala förutsättningar, men vi är inte där än. Det saknas fortfarande en etablerad elit som kan sparras med och erbjuda Alexander Gustafsson den utmaning han behöver.
Att flyga in sparringpartners är kostsamt men möjligt och ett rimligt försök i att försöka återskapa den miljö som den modell som den yppersta eliten i världen tränar efter. Jag ska inte säga att det är omöjligt och det ska bli intressant att se vilka fighters han lyckas flyga hit och tillbringa tid i hans camp i framtiden.
Vi får inte glömma en viktig sak och det är en persons egna trivsel, att känna att man har trygghet, närhet och en känsla av harmoni när träningen är så tuff som den är. Att känna support från det egna ledet. Att kunna åka ut och fiska om man har en träningsfri dag. Det är möjligt att det uppväger alla de fördelar som det medför att träna med världselit utomlands.
Jag tror på en holistisk människosyn där man ser till hela människan. Trivsel skapar harmoni, motivation och träningsglädje, som i sin tur skapar en person i balans. Frågan är bara om det är receptet för en fighter i världsklass eller om man måste offra för att vinna? Jag är inte säker på att det är applicerbart på alla fighters på alla nivåer. Kanske är det så att man måste utanför sin comfort zone för att lyckas?
Resultatet av beslutet att bryta med Aliance och förlägga framtida tränings camps hemma i Sverige återstår att se. Jag misstänker att att det kommer visa sig redan i kommande match oavsett motstånd.
Text: Marko Gyllenland
Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!
Kommentarer