Igår fick Uppsala och Perrys Gym besök av Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel. Besöket var för att lyfta och stödja Tris (Tjejers rätt i samhället) och Ronjaprojektet som Bodil Frick på Perrys Gym är involverad i där hon lär ut thaiboxning för att stärka tjejers självkänsla och självförtroende.
Kronprinsessan stödjer TRIS och Ronjaprojektet och hennes besök på Perrys Gym i Uppsala igår skapade onekligen uppmärksamhet.
Ronjaprojektet är ett idrotts- och hälsoprojekt för tjejer mellan 13 – 20 år som går på högstadie- och gymnasieskolor i Uppsala. Ronja vänder sig till tjejer som inte deltar på skolans idrottslektioner på grund av begränsningar i sitt livsutrymme. Ronja är en alternativ idrottsarena för dessa tjejer att få tillgång till idrottsaktiviteter, simskola och teoretisk kunskap. Tre ord som bäst beskriver Ronja projektet är styrka, utveckling och frihet.
Intervju med Bodil Frick:
Hur blev du introducerad till Ronjaprojektet?
– En väninna tyckte att jag borde vara med och stötta Ronjaloppet genom att springa loppet. Då jag redan är en känd Uppsalaprofil inom idrott så skulle det dra flera deltagare och kanske lite media. Eftersom jag är delägare till Perrys gym och har ansvar för tjej/kvinnodelen så tänkte jag att det vore en bra idé att få med mig många tjejer från vårt gym också. Det var så det hela började.
Vad betyder Ronjaprojektet för dig?
– Ronjaprojektet utmanar mig som ledare och som förebild för de unga tjejerna. Det är fantastiskt att sätta delmål och mål för dessa tjejer inom fysisk träning och när de når dessa mål så ser jag att de växer som individer. Det börjar vid “jag kan inte och det går inte” och slutar med att “det gick, vad kul”. Fantastiskt att få vara en del i det.
Vad bidrar thaiboxning till i projektet?
– Att röra på sig för dessa tjejer verkar vara främmande, att få mjölksyra, träningsvärk, att bli trötta fysiskt osv. Att träna och motionera är viktigt både för den fysiska och för den mentala hälsan. Kampsport är långt ifrån deras kultur, det märks, att slå och sparka på kuddar. Jag tror mycket på att använda sin kropp som redskap som man gör när man tränar kampsport och det är en träningsform som är bra och ansträngande för hela kroppen.
Det skapar även självförtroende och starkare självkänsla och det visar på en klar och positiv utveckling, dels för att det blir bara fler och fler tjejer på träningarna och dels för att det tränar mera effektivt nu. Men det är mycket kvar att jobba med men de är en bit på väg.
Vad har varit den största utmaningen för dig?
– Den största utmaningen för mig är först och främst “rent hyfs”. Att man inte pratar när tränaren pratar, att lyssna, inte avbryta, flamsigt. Jag måste på påminna detta inför varje träning. Det blir bättre och bättre men det är en stor utmaning.
Att ändra på att “det går bara du vill, det är du som bestämmer över din kropp och ditt sinne” från att “det går inte, jag kan inte” är en otroligt stor utmaning men det är det jag jobbar med, ändra tankemönster, det gäller inte bara för dessa tjejer utan för de flesta individer.
Vad är Ronjaprojektets främsta styrka enligt dig?
– Det är ett fantastiskt initiativ, det behövs verkligen för dessa tjejer. Jag själv lever och andas träning och vet hur viktigt det är med fysisk träning för ett rikare välmående både mentalt och fysiskt. Att träna och röra på sig tillsammans skapar positiv energi, självförtroende, självkänsla som jag nämnde tidigare. Bra positiva, starka ledare som förebilder.
Källa: Tris
Kommentarer