Har du någon gång funderat på hur du lär dig kampsport eller lämnar du allting i tränarnas händer? Här presenteras lite nycklar du kan använda i ditt eget utövande för att underlätta inlärning och förbättring.
Stor del av kampsport handlar om att förbättra sin förmåga. Det är lite som att spela dataspel där du hela tiden går upp en level. Ibland “fuskar” du upp dig till en högre nivå, ibland specialiserar du dig för att nå högre nivå och somliga spel är helt enkelt lättare eller svårare än andra att nå högre nivå.
Det är givetvis uppenbart att vi vill bli bättre på det vi gör. Somliga kanske mest tränar för att det är kul, men det hindrar ju inte om du förbättrar ditt game.
Grundläggande är sådant som att en utövare måste hänge mycket tid åt det den vill förbättra och att kontinuerlig träning är bra för allting som har med fysik att göra. Mental inlärning kan dock vara lite annorlunda och ibland är det helt enkelt bra att ta en paus från tankarna och fokusera på sitt fysiska mål.
Att för sig själv eller tillsammans med tränare ringa in de olika momenten inom det du utövar är viktigt. Många gånger har det redan skett på en allmän nivå och ofta är det lika för många olika kampsporter. Nu talar vi om det mest grundläggande som att träna på anfall, försvar, fysik, spänst och kreativitet. Just det sistnämnda fångas ofta in i sparring, men glöms ofta bort och dyker upp när utövaren nått en högre nivå. I början är det liksom tillräckligt mycket att fundera på som det är med sparkar, grepp, positioner, slag och alla namn att hålla reda på.
Men trots att tränaren sköter det mesta kan det vara bra att också bygga upp ett system för dig själv. Att kategorisera mer specifikt i vilket “fack i ryggsäcken” något ska placeras så att säga.
För att konkretisera skulle jag kunna ta fäktning och HEMA som är de kampsporter jag själv tränat längst tid (över 15 år), men låt oss istället kika lite på grappling. Vad är egentligen det fundamentala?
-
Koncept
-
Rörelser
I en så komplex form av kampsport som BJJ är faktiskt inte det grundläggande mer än två kategorier. Det finns många tankar kring grappling och flera tekniker vi lärt oss att uppskatta är bara vanliga, de är inte grundläggande. Det är viktigt att skilja på det som är vanligt och det som är grundläggande.
Vad innebär Koncept?
Konceptet är frågan “varför”. När du lär dig en ny teknik så är det aldrig fel att fråga sig varför tekniken fungerar. Genom att besvara frågan har du avtäckt konceptet. Det går att bryta ner konceptet hur mycket som helst. Jag lånar här en text om detaljerna kring en armbar, skriven av Evolves huvudcoach i grappling Kenneth Brown:
The Principle of the Thumb – The thumb always points in the opposite direction of the back of the elbow, so the thumb can be used a compass to tell you where to apply pressure.
Closed Chain – If the wrist or shoulder is mobile, it is possible to change the position of the elbow and minimize the threat of the submission. So both the wrist and shoulder must be immobilized in order to ensure the finish.
Triggers of Vulnerability – Whenever there is space between the elbow and the ribs, there is opportunity to isolate and attack the arm.
Det han ringar in är givetvis väldigt grundläggande och sen kan det applicerar på flera andra variationer. Poängen är att när du förstår hur något fungerar så kan du få det att fungera på många olika sätt. Jag vet svartbälten som hela tiden hittar nya sätt att utföra de mest grundläggande teknikerna.
Ibland lägger vi också till oss med olater som vi vet bättre än att utföra men ändå envisas med att falla in i. Att känna till sina olater, sina “give aways” och gå tillbaka till grundförståelsen är sällan dumt.
Vad innebär Rörelser?
När något bryts ner för förståelse så märker vi nästan alltid att rörelser upprepas. Det är sällan det första en får förståelse för men det är viktigt.
Det är inte ovanligt att en utövare vet precis hur något ska utföras men ändå inte lyckas. De kan ha sett kombinationen, utfallet eller något ännu mer grundläggande. Men ändå kanske de inte får till det och det har då att göra med att kroppen inte lärt sig att röra sig på rätt sätt än. Det är helt enkelt som så att rörelse och brist på rörelse som hindrar många. Det är få som kommer ner till en kampsportsklubb som ny kampsportare och skickar iväg en solkklar hög spark. Såklart.
Jag har tränat upp en del personer som sysslat med dans och de har varit några av de mer lättlärda. Anledningen är att de lärt sig använda sina kroppar, lärt sig förståelsen för en rörelse och tränat på att memorera.
Det är tyvärr vanligt att elever väljer att sluta för att de tror och känner att deras inlärning kommer ta för lång tid. Jag har hört utövare säga att de inte är bra på än det ena än det andra som nybörjare.
Förståelse för positioner
Att förstå en kampsports positioner och rörelser är viktigt. Inom BJJ är positionerna lätta att förstå och se men inte alls lätta att bemästra och förstå på djupet.
Här kommer ett försök av tränare inom BJJ att kategorisera grundläggande BJJ:
Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!
Rear Mount (Top = Dominant / Bottom = Vulnerable)
Mount (Top = Dominant / Bottom = Vulnerable)Side
Control (Top = Dominant / Bottom = Vulnerable)Guard (Top = Neutral / Bottom = Neutral
Standing (Neutral)
Rear Mount:
Top, Submission,Positional Control, Transition, Bottom, Escape, Defensive Posture
Mount
Top, Submission, Positional Control, Transition, Bottom, Escape, Defensive Posture
Side Control
Top, Submission, Positional Control, Transition, Bottom, Escape, Defensive Posture
Guard
Top, Submission, Positional Control, Pass, Bottom, Submission, Positional Control, Sweep, Backtake
Standing
Grip Fighting, Takedown, Guard Pull
Kommentarer