Nyhet

Nieva svarar på kritiken mot Svenska Boxningsförbundet

Med anledning av den debatt som uppstått kring damlandslagets OS-kvaluttagning och Svenska Boxningsförbundets interna ranking väljer rikstränare Santiago Nieva att ställa upp på en intervju, i ett försök att försvara förbundets agerande. “Kritiken jag nåtts av är vinklad, och bygger i många fall på okunskap i ämnet.” säger Nieva till Fighter Magazine

Läs gärna: SBF under hård kritik efter OS-kvaltruppens offentliggörande

Det lär inte undgått någon som följer sporten på nationell nivå att Svenska Boxningsförbundet nåtts av en kritikerstorm i turerna kring uttagningen till damernas OS-kvaltrupp och förbundets interna ranking. Kritiken grundar sig i stort på att den tillsynes mer merittyngde Ida Lundblad (SM-Guld 2013, 2014, 2015) nyligen blev nedpetad till en andraplats på den ovan nämnda rankinglistan i 60-kilosklassen, till förmån för en annan talangfull tjej i Agnes Alexiusson, som även knep OS-kvalplatsen framför Lundblad. Men rikstränare Santiago Nieva menar att kritiken mot förbundets val är byggd på okunskap, och att man måste hålla isär begreppen.

“Den nationella rankingen är inte samma sak som vem som blir uttagen till OS-kval eller mästerskap.” säger Nieva till Fighter Magazine

“Där tittar vi på vilka boxare som vi bedömer har störst chans att besegra de förväntade medaljkandidaterna. Detta görs efter en helhetsbedömning främst på internationella meriter men även nationella resultat, utvecklingskurva, skadehistorik, etc.”

santiago.jpg
Foto: Lena Landin

 “Kritiken jag nåtts av är vinklad, och bygger i många fall på okunskap i ämnet.” – Santiago Nieva

Nieva har förståelse för att rankingens subjektiva natur rör upp känslor, men menar att det finns god grund till att Alexiusson tagit sig förbi Lundblad.

“Rankingen är ett ämne som upprör många, och den blir ju många gånger subjektiv eftersom olika resultat ska vägas mot varandra. Rankingen grundar sig i första hand på individuella möten, resultat mot samma motståndare och resultaten i dessa matcher. Sedan tittar vi på exceptionella resultat och där tog Agnes Alexiusson en stor skalp i oktober när hon besegrade OS-silvermedaljören 2012 och tvåfaldiga världsmästaren Sofya Ochigava, Ryssland. Just denna match gjorde att Agnes gick om Ida på rankingen.”

I ett inlägg på sin personliga blogg skriver Lundblad själv att det värsta inte är att hon blivit petad, utan att hon känt sig motarbetad av förbundet och att hennes OS-satsning stöttats på ett väldigt oproffsigt sätt av de inblandade parterna.

“Jag vill betona att jag inte är ute efter att förminska Agnes på något vis, hon är en otroligt kompetent boxare.” sade Lundblad till Fighter Magazine

“Så som jag ser det är jag mest arg över att förbundet har predikat om att alla ska ha samma chans, men så känner jag verkligen inte att det varit.”

Ida Lundblad

“Förbundet har predikat om att alla ska ha samma chans, men så känner jag verkligen inte att det varit.” – Ida Lundblad

Bland annat skriver Lundblad att hon av damlandslagets headcoach Klas Sandberg, i vintras fick rådet att prioritera turneringen “Golden Girl” istället för att fullfölja SOK:s (Sveriges Olympiska Kommitté) Olympic Camp i Fuerteventura. Ett råd som i slutändan kostade henne en selektering (intervju) med SOK för deras satsning “Topp och Talang”, då hon – med anledning av ovan nämnda prioritering – ansågs vara för oseriös. Men Nieva menar att det fanns andra skäl till kommitténs beslut.

“Angående SOK-stödet så grundar SOK sitt beslut att inte ta in Ida Lundblad framförallt på att de anser att hon inte har tillräckliga internationella resultat och att Ida dessutom valt att studera på heltid.” säger Nieva till Fighter Magazine

“SOK siktar ju på OS-medaljer och har väldigt höga krav för att få stöd. Antingen ska man ses som en exceptionell talang, eller anses vara topp 8 i världen genom återkommande toppresultat på internationella turneringar där världseliten deltar. SOK anser att det krävs en 100% satsning på idrotten om man ska nå världseliten.”

“Vi vill ju ha med så många som möjligt i Topp- och Talangprogrammet, men det är stenhård konkurrens med andra idrotter om ett fåtal platser.”

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer