Nyhet

Ett bra läge för svensk Judo inför OS i Rio

Sommar OS hålls i år i Rio de Janeiro och en av kampsporterna som det kommer tävlas i är Judo. Strax innan jul (2015) stod det klart att Martin Pacek formellt tagit ut av Svenska Olympiska Kommittén för att tävla i Rio.

Det finns kvaltävlingar kvar men bortsett Martin Pacek är det sex stycken till svenskar som är på kvalplats till OS. Givetvis kan saker och ting ske då det är kvaltävlingar som ännu inte gått av stapeln. Sådant som skador finns också alltid som en möjlighet att någon dessvärre inte kommer kunna ställa upp.

Martin Pacek

Som mest, tidigare, har vi haft två svenska judoka på samma OS-mattor och det var Sydney. Till London lyckades endast Marcus Nyman ta sig. Men nu ser det alltså betydligt ljusare ut och svensk Judo har inte varit såhär het på länge.

Martin Pacek tävlar i -100 kg och han är helt klar för OS. Han kommer alltså slippa jaga kvalpoäng nu under våren utan kan enbart fokusera på OS. Att förbereda sig såpass lång tid inför en tävling är förstås både ansträngande som tålamodskrävande.

Förbundskapten Robert Eriksson delar med sig om sina tankar kring uttagning:

Jag tycker att det är bra med en tidig uttagning då han nu för fullt kan fokusera på att utvecklas utan pressen i OS kvalet, speciellt i hans fall då har är lite äldre och mer sliten i kroppen så är det bra att kunna anpassa tävlandet och träningsupplägget mot Rio.

Robert Eriksson anser att trygghet i en satsning är viktigt:

Uttagningen ger framförallt en viss trygghet inför satsningen mot Rio och förutsättningar för att göra ett mera individuellt anpassat upplägg för just Martin. Martin kommer ändå att tävla ganska frekvent under våren och sommaren då vi genom åren har kommit fram till att det är ett upplägg som passar honom bra.

Pacek kommer inte sitta still och bara träna under våren. Nej, han kommer delta i hela sex Grand Prix, Grand Slam och Masters. Han kommer också i sommar att delta i Grand Slam i Tyumen vilket blir den sista OS-uppvärmningen.

Robert Eriksson förklarar hur Paceks uppläggning nu är:

Martin kan ha ett annat upplägg på tävlingarna och lägga fokus på sin egen utveckling mer än att jaga resultat på varje tävling! Dock så är ambitionen att behålla hans plats på VR och komma till OS seedad.

Pacek själv berättar till Svenska Judoförbundet hur det är att gå från att ha varit med som sparring på OS i London till att nu delta som tävlande själv:

Absolut, att vara med i Rio var min plan hela tiden. Att vara med i OS 2016 har varit min tanke och dröm sedan länge. Om jag hade fått vara med och tävla i London hade jag bara sett det som en bonus.

Pacek har tagit två guld på Grand Prix och Grand Slam. När han tog hem guldet på Grand Slam berättade Pacek om en speciell känsla i kroppen som han kände vid frukost på tävlingsdagen. Nu är tanken att få den känslan tidigare:

Den där känslan har jag fått lite tidigare än frukost. Det är bara att köra på, det går inte att man letar efter känslan, ju mer man letar desto längre bort springer den känslan iväg. Hård träning är det som krävs.

OS-kvalificerad och uttagen

Martin Pacek, -100 kg, toppade OS-kvalet efter Grand Slam-segern i somras, men tappade förstaplatsen i kvalet på VM. Har tävlat sparsamt i höst och sett väl avslappnad ut på slutet och står kvar på sin mycket höga 1414 poäng, vilket idag ger en 6:e plats i kvalet, och hans OS-plats har varit och är ohotad sedan VM i augusti.

rio-og-2016

Ett mycket bra läge i OS-kvalet

Joakim Dvärby, -90 kg, bronsmedaljspecialisten, kom tillbaka på ett strålande sätt efter skadeproblem under hösten. Med 80 poäng stabiliserades Dvärbys plats i OS-kvalet, han är nu på 17:e plats med 631 poäng, vilket ger en bra marginal nedåt.

På Grand Slam i Tokyo lyckades Dvärby bra. Efter en ipponseger (full poäng) mot amerikanen Capra, på en minut, fortsatte Dvärby likadant. Efter 1.49 var matchen mot Manurung från Indonesien över. Åttondelen mot OS-plats jagande kinesen Cheng, som hade besegrat 4:e seedade Toth, tog 3,36.

Tre raka ipponsegrar, utan att släppa till någon poäng alls, tog Dvärby till en stentuff kvartsfinal mot världstrean Mashu Baker från Japan. VM-trean Baker hade vunnit två Grand Slam-turneringar i år före denna i Tokyo, som skulle bli hans tredje seger. Men vilken insats av Dvärby! Återigen släppte han inte till en enda poäng emot sig. Matchen blev poänglös och två Shido mot 0 blev avgörande. Baker vann alla sina matcher utom den mot Dvärby och finalen på ippon.

I återkvalet blev japanske tvåan Nishiyama för svår och Dvärby blev sjua.

brazil-rio

Ett bra läge i OS-kvalet

Robin Pacek, -81 kg, med sin tredje raka VM-åttondel i augusti, är idag kvalificerad för OS med sin 29:a plats med 512 poäng. Rankingen är emellertid lite missvisande eftersom det är flera från vissa länder före i rankingen. Skulle kvalet summeras idag skulle Robin var 18:e man och därmed med viss marginal kvalificerad.

I Tokyo blev de respass direkt mot formstarke japanen Maruyama, som två veckor tidigare hade nått final på Grand prix i Qingdao. R. Pacek gjorde dock en stark insats; den poänglösa matchen slutade med en Shido (varning) mer för Pacek.

Marcus Nyman, -90 kg, före detta Europamästaren, kom med det lyft vi alla efterlyste genom en bronsmedalj på Grand Slam i Abu Dhabi i höst. En 38:e plats i OS-kvalet förvandlades till en 19:e plats, idag en 21:e plats med 537 poäng och marginal nedåt. I London-OS var Nyman som sagt den enda svenska judokan.

I Tokyo blev det respass direkt mot japanen Otsuji.

Tyvärr får bara en av de två i -90 kg delta på OS, även om båda skulle vara kvalificerade. Räknar man bort de judoka med fler från samma land är Dvärby på 16:e plats och Nyman på 17:e plats.

Tufft in i det sista

Mia Hermansson, -63 kg, kvartsfinalist på EM i sommar, har varit stark nu i höst med bl.a. en sjundeplats på Grand Slam i Abu Dhabi. Trots mycket mer poäng nu än efter VM i augusti har hon sjunkit ett par placeringar till 16:e med 622 poäng. Mia har under hösten klivit förbi Anna i rankingen.

I Tokyo blev det förlust för Hermansson i första matchen mot en av huvudkonkurrenterna om en OS-plats, ryska Surakatova. Matchen blev poänglös, så en Shido (varning) mer till Hermansson än ryskan avgjorde.

Anna Bernholm, -63 kg, trots åttondelsfinal i både Abu Dahbi i höst och senast på Grand Slam i Tokyo så har Bernholm sjunkit lite i OS-kvalet. Hon var 12:a i somras, men är nu på 18:e plats med 599 poäng och det börjar brännas. Det blir en mycket spännande vår.

I Tokyo blev det en seger mot japanska Nabekura trots kraftfullt underläge med 10 sekunder kvar. Sekunden därefter blev det seger för Bernholm på ippon (full poäng). I nästa match, åttondelen blev den suveräna världsettan Tina Trstenjak från Slovenien för svår. Men förlusten stannade vid en yuko (lägsta poängen).

Tyvärr får bara en av de två i -63 kg delta på OS, även om båda skulle vara kvalificerade. I -63 kg är det endast Sverige, Mongoliet, Ryssland och Österrike som har mer än en tjej på kvalplats, därför blir det jobbigt för Bernholm och Hermansson trots höga poäng.

Blir svårt

Tommy Macias, -73 kg, har gjort flera bra turneringar i höst utan att nå långt, men mer poäng har det blivit, och tillräckligt för att ha hamnat på en kvotplats för Europa. Han är alltså i dagsläget kvalificerad för OS. Han har på sin 48:e plats en bra bit kvar till de fasta kvalplatserna, men som sagt en kvotplats har han i dagsläget.

I Tokyo blev det seger i första matchen på full poäng efter att Alharbi från Saudiarabien blev diskvalificerad. I nästa match blev egyptiern Mohyeldin för svår.

Not 1: För killarna är det de 22 första i OS-kvalet som blir direktkvalificerade, och för tjejerna är det 14 som blir direktkvalificerade. Därutöver delas det ut en del kvotplatser. Totalt, både killar och tjejer, tävlar 386 judoka på OS i Rio.

Not 2: Eftersom rankinglistan tar med alla judoka OS-kvalpoäng, samtidigt som varje land bara kan skicka en enda deltagare per viktklass kan placeringen bli lite missvisande som för Robin Pacek.

Vi hoppas nu på spännande kvaltävlingar under våren och sen givetvis ett riktigt explosivt OS i Rio i augusti.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer