Det finns fighters som lyckas prestera sitt allra bästa på tävling, medan det flesta får kämpa för att nå den nivå de lyckas prestera på under träning. Att hantera press och stress inför en fight görs väldigt olika av olika fighters. En del växer av utmaningen och andra fallerar under trycket. Skillnaden kan hänföras till vad olika fighters lärt sig från tidigare erfarenheter och hur användbara copingstrategier de utvecklat. Inte bara från ringen, utan från livet. Vi lyckas mellan varven och det händer att vi förlorar eller gör misstag. Beroende på ett komplext lärande från en mängd situationer lär vi oss hur vi skall göra, tänka och reagera.En del lärdomar är till stor nytta, andra till mindre nytta. Till exempel, en tidigare fighter, nu tränare, berättade att han inte planerade sina fighter, och sällan kom ihåg något från matcherna. Det här är inte helt ovanligt… för nybörjare. För en fighter som strävar efter att nå hela vägen på VM i Thaiboxning i Jönköping senare i år, behöver mentala förberedelser och copingstrategier utvecklas betydligt mer.
En fråga är hur denna fighter inte lyckades utveckla sina copingstrategier mer än han gjorde. Ett skäl är att han tyckte att hans strategi fungerade för honom… Helt enkelt för att han vart väldigt nervös när han tänkte på en match han skulle gå och när han slutade tänka på matchen, och tänkte på något annat, då slapp han nervositeten. Vilket gjorde att han lärde sig att detta fungerade, i varje fall vad gällde att bli av med nervositeten. Nackdelen var att han inte var tillräckligt mentalt förberedd för att kunna ha en bra game plan för sina matcher. Han vann fortfarande några matcher och han förlorade några. Men han nådde inte en internationell fighting nivå. För att göra det behöver en fighter utvecklas både fysiskt, tekniskt och mentalt för att kunna hantera pressen och för att kunna förbereda sig på ett effektivt sätt för att kunna prestera på topp.
För att förstå vad som behövs för att prestera på världsmästerskapsnivå, oavsett idrott, har forskare intervjuat, observerat och också mentalt tränat och utvärderat arbetet med idrottare på världsnivå i decennier. Precis som jag haft nöjet att göra med Martin Holm och Jörgen Kruth och en massa andra fighters och landslag. I den här krönikan har jag citerat Jörgens insikter som han delade med sig av i en intervju i höstas. Det är dags att göra det igen, helt enkelt för att Jörgens insikter är väl värda att dela.
En viktig lärdom formulerar Jörgen Kruth på följande sätt: ”Du kan inte lägga för stor vikt vid hur många fighter, vinster eller titlar en motståndare har”. Vilket är motsatsen till vad många fighters gör intuitivt, när de läser om sina motståndares framgångar och börjar föreställa sig hur tuffa dom är. Vilket förstärker den press dom redan känner. Någon som känner igen det beteendet? Jörgens insikt var inte något givet från början av hans karriär. Snarare något han lärde sig från sina erfarenheter och från våra reflektioner efter matcher. Med ett fokus på att lära från både det som fungerat och det som gick att förbättra.
Att Jörgen tog all sin träning seriöst, det fysiska, det tekniska och det mentala, var viktiga för hans förmåga att hantera pressen och till hans framgångar. Att han skrev en träningsdagbok för att kunna se att han tränat både thaiboxning och mentalt två gånger om dagen, visar på ytterligare exempel av vad det krävs för att nå hela vägen. Att skriva ner vad han tränat på var något som hjälpte honom att känna sig säker på att förberett sig väl inför sina fighter. För att lita på sina färdigeter och att hans mentala ’videobibliotek’ av tekniker, kombinationer, försvar, kontringar och tajming var tydliga och skarpa. En förutsättning för att han skulle kunna prestera med en övertygande bestämdhet.
Hur gör du för att hantera eller för att växa av pressen inför en fight?
Vid tangentbordet:
Po Lindvall, doktorand, tränare till Martin Holm och Jörgen Kruth under 1990-talet, mental coach till båda under hela deras tävlingskarriärer och initiativtagare till Martin Holms Minne.
Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!
Kommentarer