Vad behöver du göra för att ”hitta rätt koncentration relaterat till den uppgift som ligger framför dig” de sista dagarna, timmarna och minuterna före en turnering eller match? PO Lindvall reder ut begreppen om tävlingsrutiner inför en turnering och inför varje enskild fight.
Mängder av forskning har genomförts för att försöka förstå vad idrottare kan göra för att på bästa sätt förbereda sig inför tävling. Varför då kanske du undrar? Jag vet redan vad jag behöver göra… Kanske det, men de flesta av de fighters jag har jobbat med visste egentligen inte vad de behövde göra för att verkligen hitta sin bästa fighting-inställning. Speciellt inför ett världsmästerskap. De flesta trodde att de visste hur de skulle förbereda sig, men de underpresterade ofta pga övertändning, eller för att de inte var tillräckligt “på tå”.
Tidigare har jag skrivit mer om mentala förberedelser utifrån ett längre tidsperspektiv och då berört processmål, koncentration, föreställningsträning, självförtroende, avspänning, coping, mentala strategier och att träna beslutsamheten i utförandet. I den här krönikan kommer jag fokusera mer på tävlingsrutiner inför en turnering och inför varje enskild fight.
Huvudsyftet med tävlingsrutiner är att hitta rätt koncentration relaterat till den uppgift som ligger framför dig. Tankarna vandrar lätt iväg under pauser innan match, ibland även mitt under match. Olika idrottare har olika rutiner, de kan vara korta eller mer komplexa. Ibland för komplexa och då kan de slå tillbaka…
Den tidigare flerfaldiga världsmästaren Jörgen Kruth berättar hur han gjorde för att hitta rätt fighting inställning. Först av allt så såg han till att bara umgås med personer som inte pratade om turneringen eller matchen… Många Thaiboxningsfans vill gärna ge goda råd till sina hjältar. Ofta utan att varken ha erfarenheten eller färdigheterna att backa upp råden med. Även meriterade tränare skulle kunna vinna en hel del på att lyssna mer och snacka mindre… Speciellt som en Världsmästare sällan är utan egna färdigeter…
Jörgens tävlingsrutiner innehöll även en hel del av det jag skrivit om tidigare, mer om det nedan, men se det bara som ett exempel eftersom du behöver hitta dina egna tävlingsrutiner. En del av Jörgens tävlingsrutiner var att formulera en game plan. I den ingick även att föreställa sig hur han skulle attackera, försvara sig och kontra. Vilket även påminde honom om hans processmål, något som hjälpte honom att hitta rätt koncentration relaterat till den egentliga uppgift som låg framför honom. Hur han skulle utföra sina tekniker i fighten. Ibland, när han tyckte det var användbart använde an också sina nyckelord ”lätt och snabb” för att hitta tillbaka till rätt fokus. Inför viktiga turneringar eller matcher tränade Jörgen också på sina tävlingsrutiner under sparring. Eftersom det är lika viktigt att träna de mentala strategierna och förberedelserna som det är att träna fysiken och tekniken.
Som du kan se är Jörgens tävlingsrutiner kopplade till att ”hitta rätt koncentration relaterat till den uppgift som” låg framför honom. Frågan till dig och din coach blir därför: Vad behöver du göra för att ”hitta rätt koncentration relaterat till den uppgift som ligger framför dig” de sista dagarna, timmarna och minuterna före en turnering eller match? Ett tips, inför din bästa match någonsin kan det finnas nycklar i form av hur du tänkte och vad du gjorde som faktiskt hjälpte dig att hitta rätt koncentration på rätt saker.
P.S. Martin Holm (R.I.P.) valdes in i Thaiboxningens Hall of Fame under World Cup i augusti 2015. Under VM i Jönköping i maj 2016 kommer vi från Martin Holms Minne att dela ut en utmärkelse… Har du någon fighter eller ledare du vill nominera? Maila din nominering till po@coach2lead.se.
Vid tangentbordet:
Po Lindvall, doktorand, tränare till Martin Holm och Jörgen Kruth under 1990-talet, mental coach till båda under hela deras tävlingskarriärer och initiativtagare till Martin Holms Minne.
Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!
Kommentarer