Nyhet

Senaste nytt om Karate inför OS i Tokyo 2020

På WKFs kongress under VM i Linz den 24 oktober presenterades bl.a. klasser och kvalificeringssystem till OS. Förslagen återstår dock att godkännas av IOK, Internationella Olympiska Kommittén.

”Vi hade förväntat oss att få helt fastställda beslut presenterade under kongressen, vilket var det vi väntat på. Dock är det IOK som styr tidslinjen i detta fall. Bilden vi har är dock att det bara är en formalitet att få det godkänt och att det är högst troligt att det kommer bli enligt WKFs förslag.” kommenterar förbundsordförande Urban Andersson. ”Vi har redan börjat jobba och kommer inte sitta och vänta på IOKs beslut, utan skulle det mot förmodan bli justeringar så löser vi det under tiden.”

Förutom Kata (form) dam & herr, återstår viktklasser för kumite (fight) vilka föreslås som följer:

Herrar:

– 67 kg (-60 och -67 kg slås ihop)

– 75 kg

+ 75 kg (-84 och + 84 slås ihop)

Damer:

– 55 kg ( – 50 och -55 kg slås ihop)

– 61 kg

+ 61 (-68 och + 68 kg slås ihop)

Kvalificering
Gällande det föreslagna kvalificeringssystemet kommer det uteslutande att gå på prestation, med några olika vägar att slå sig in på. Förutom världsrankingen som kan ge automatisk kvalificering, räknas t.ex. resultat på kontinental nivå.

Detaljerna kring Sveriges förutsättningar i förhållande till systemet återstår att se och kommer hanteras i dialog med förbundets landslagsledning. Klart är dock att totalt 80 deltagare kommer få en plats på OS och ska representeras av utövare från alla fem kontinenter.

”Vi har en fördel i vårt redan etablerade nationella rankingsystem, vilket gör att våra utövare redan innan har en vana av och rätt inställning till att plocka poäng på prestation – vilket är exakt det vi nu kommer behöva göra på en global skala för att ha en chans att komma till Tokyo 2020. Sedan återstår det för oss att ge OS-truppen bästa möjliga förutsättningar för att kunna göra det.” säger Urban Andersson vidare.

För SKF Landslagsledning och OS-organisation väntar nu bråda dagar. Parallellt med arbetet att ta fram en kravanalys som ska vara klar i januari, kommer det pågå utvärderingar av utövare och planering av strukturer för uttagningar och träningskoncept i Sverige.

Långsiktigt väntar vi nu på beskedet om karate också blir med i OS 2024, vilket enligt indikationer bestäms i september 2017.

”Att kunna planera för en längre OS-period skulle naturligtvis vara mycket bra, det skulle ge oss bättre möjligheter att öppna upp för fler att sikta mot att komma med i en OS-trupp. Men oavsett vill vi med OS 2020 som morot passa på att under de närmsta fyra åren arbeta fram metoder och strukturer som kan ge nytta i Karate-Sverige ända från föreningar och uppåt.
Vi vill inspirera tävlingsutövare till att sikta högre och komma längre – det behöver inte vara just OS-medaljen, det finns massa bra saker som kan hända på vägen dit som blir en stolthet för oss som karatenation.”

Varför WKF?
Frågan uppkommer ibland om varför just WKFs regelverk är det som godkänts av IOK att representera karate inom OS. En global undersökning som genomfördes av analysföretaget KPMG visar att 96,7% av karate-utövare i världen är anslutna till föreningar inom WKF eller tränar enligt WKFs modell. Den procentuella majoriteten gör därmed att WKF blivit IOKs samarbetsorgan.

Uttagning i Sverige
Svenska Karateförbundet vill tydliggöra att vägen som ev. kvalificerar till OS (eller andra officiella mästerskap som VM, EM, Premier League etc), i Tokyo eller förhoppningsvis kommande, går enbart genom officiella svenska landslaget inom Svenska Karateförbundet, – vilket är den enda organisation i Sverige som tillhör WKF och därmed har rätt att delta i dess verksamhet.

För att kunna bli uttagen till en plats i landslaget ska du tillhöra en förening som är ansluten till Svenska Karateförbundet samt prestera på SM. Utövare kan också bli rekommenderade till en landslagsuttagning av sin distriktstränare – vilket förutsätter att man deltar i och presterar bra på de officiella distriktsträningarna.

SKF vill vidare poängtera att föreningar inom ALLA stilar, dvs. oavsett stiltillhörighet såsom t.ex. Shotokan, Kyokushin eller annat, är välkomna inom och att ansluta till förbundet.

”Inom SKF finns tre regelverk att tävla i, WKF, Kyokushin och Shobu Ippon. Notera att detta alltså är regelverk, inte separata stilar. Du är lika välkommen att tävla i WKF även om du tränat Kyokushin som du är att tävla i Shobu Ippon även om du tränar Wado-Ryu. Det har alltså ingenting med stiltillhörighet att göra. Vi vill klargöra detta så att alla förstår att man är välkommen att satsa framåt och tävla inom OS-regelverket WKF oavsett vilken traditionell bakgrund man har.” förklarar Urban Andersson. ”Alla ska veta att de har möjligheter att delta och känna sig välkomna på vår nya resa!”

Av: Sarah Wennerström

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer