Arbetsrättsjuristen Lucas Middlebrook offentliggjorde sitt avhopp från Professional Fighters Association (PFA) under måndagen den 29 november. Följande exklusiva intervju med Fighter Magazine gjordes med Middlebrook innan hans avhopp. Här avslöjas det nya fackförbundets strategi.
Find a english version of this text here.
Professional Fighters Association (PFA) har som ambition att organisera proffsfighters, men fick en tuff start då en lista med intressenter läckte. Detta ledde till att Leslie Smith och Lucas Middlebrook hoppade av PFA. Hur läckan gick till är fortfarande oklart. Senare under onsdagen (den 30 november) hålls en presskonferens där Georges St-Pierre sannolikt kommer offentliggöra hans kopplingar till detta nya fackförbund.
Nedan berättar Lucas Middlebrook vilken strategi PFA utgår ifrån.
Vad är skillnaden mellan fackförbund och förbund i det här fallet, gällande frågor som arbetsmiljö, arbetsrätt och möjlighet att påverka?
– Den stora skillnaden är att om och när ett fackförbund erkänns av amerikanska National Labor Relations Board (NLBR), så är arbetsgivaren, i det här fallet UFC, juridiskt skyldiga att förhandla ”in good faith” om anställningsvillkoren.
Andra har försökt och misslyckats. Vad tror du kommer göra att just ni får luft under vingarna?
– Vi har ett bra team med proffs med erfarenhet från idrottsvärlden och arbetsrätt, vilket kommer märkas under processen mot godkännande av NLBR. Vi jobbar för att skapa ett nätverk av fighters för att främja processen.
Ni behöver backning från cirka 200 av 600 UFC-fighters. För att faktiskt kunna skapa förändring, verkar det som att ni behöver några av de stora kassakorna med er från start. Detta för att få de mer ”överflödiga” att ansluta sig. Stämmer det här?
– Det vore fantastiskt om stora namn skulle stötta PFA offentligt, men denna process är hemligstämplad. Såvida en fighter inte väljer att offentligt erkänna solidaritet, så är deras medlemskap konfidentiellt.
Finns det risk för sanktioner mot medlemmarna i PFA?
– Den risken är alltid närvarande i alla fackliga rörelser, men de är skyddade av NLRB. Det är olagligt för en arbetsgivare att ägna sig åt sanktioner.
Det ryktas om att UFC vill göra en rättslig prövning – stämmer det?
– Nej. Om NLRB bekräftar att PFA inlämnat tillräckligt underlag, då är det UFC:s skyldighet att bevisa att deras fighters var fristående entreprenörer och inte anställda.
Oavsett om de räknas som fristående entreprenörer eller anställda – finns det ingen rätt för dem att organisera sig?
– Om NLRB avgör att dessa fighters är fristående entreprenörer snarare än anställda, så finns det ingen juridisk rätt enligt The Act att organisera sig.
Om PFA förverkligas – vilken struktur ska förbundet ha? Finns paralleller med tourer inom tennis och golf, eller amerikanska ligor såsom NFL, NHL, NBA eller inspirerat av fotbollsligor i Europa och Sydamerika, så fighters skulle tävla som lag?
– Vi föreställer oss en struktur liknande NBA, MLB, NFL och MLS, där avkastningen delas nästintill 50-50 mellan ligan och spelaren.
Finns det möjligen fler likheter mellan en UFC-fighter och en artist, snarare än sporterna vi nämnt när det gäller arbetsrätt och facklig organisation?
– Vi känner att de relevanta jämförelserna är andra proffsligor inom idrott.
Kommer ni även kunna representera fighters boende utanför USA? Kommer coacher och andra personer i teamet representeras av PFA?
– Så länge internationella fighters utför en del av arbetet i USA finns det starka argument för att de ska ingå i förhandlingsenheten, om PFA certifieras. Medlemskapet i fackförbundet begränsas till fighters och inte coacher, tränare etcetera.
Kommer det bli någon skillnad om fightern inte är amerikan, eller om eventet hålls utanför USA?
– Ja. Som tidigare nämnt, så kan UFC insistera på att om en internationell fighter aldrig jobbar för UFC i USA, så ska de exkluderas från anställningsvillkoren.
Kan PFA överta managementrollen och representera fighters juridiskt gentemot sponsorer eller andra?
– Nej. Fighters kommer fortfarande göra detta via sina agenter och managers.
Jobbar ni för att införa en årslön med matchbonusar, istället för att betalas per match?
– Hur kompensationen ska se ut är förhandlingsbart. Men vi kommer kämpa för en minimilön likt andra professionella idrottsligor.
Vilka är de största fallgroparna som PFA står inför nu, och när räknar ni med att vara verksamma?
– Den största utmaningen är att samla tillräckligt antal underskrifter för att prövas av NLRB. Det kräver tid och arbete från grunden. Vi vill se en prövning inom ett år.
Vad uppskattar ni är en rimlig minimilön för en UFC-fighter?
– Vi analyserar fortfarande detta med vår ekonom.
Kommer ni lobba för säkerhetsfrågor såsom regeländringar, viktklasser, weight cut, doping, legalisering av MMA med mera?
– Ja. Som med andra fack kommer även PFA också vara en intresseorganisation, så fort vi godkänts.
Vilka fördelar kommer ni erbjuda medlemmarna från början?
– Från start kommer fördelen vara att få kollektiv representation med juridisk och ekonomisk expertis.
Vad kommer det kosta att vara medlem?
– Avgiften ska röstas fram av inblandade fighters.
Mer information hittar du på http://profighters.org.
Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!
Kommentarer