Jodå, judo har mycket att erbjuda Brazilian-Jiu-Jitsu-utövare (BJJ), och vice versa. Vi listar tre vinster med att träna BJJ och judo samtidigt.
Som de flesta vet idag så utvecklades BJJ från klassisk 1920-talsjudo: Carlos Gracie (den äldsta av Gracie bröderna) blev undervisad av Mitsuyo Maeda, en av judons svartbältesstjärnor på sin tid (mer judo- och BJJ-historik hittar du här).
Judoträningen lägger oftast, men inte alltid, större vikt vid att kasta och hålla ner motståndaren, medan BJJ är mer markfokuserad, men judons marktekniker (även kända som “newaza) inte är helt olika jiujitsuns. När som helst två människor fightas i gi, med andra ord brottas, kastar, stryper och låser ut varandras leder, kommer deras rörelsemönster att likna det andra gör, oavsett vad man kallar det. Men skillnaderna mellan judo och BJJ är också intressanta. Tävlingsreglerna för de två sporter har drivit utvecklingen av olika strategier, koncept och tekniker på marken åt helt olika riktningar. Vissa sådana metoder är mycket grenspecifika och kan inte riktigt importeras från en miljö till annan.
Ett exempel är fotlås, något som man inte kan ta från BJJ- till judotävlingar, Ett annat exempel är att rulla över till magen i hopp om att få markkampen avbruten (som i judo) är i en BJJ-tävling inte en lyckad taktik…
Men många tekniker och taktiker är kompatibla mellan de två tränings- och tävlingssystemen. Faktum är att vissa av de viktigaste teknikerna från ett system blir ännu mer effektiva om de används i den andra miljön. Detta beror på att dessa tekniker är ovanliga, oväntade, och kommer därför att överraska de flesta. Nu säger inte jag nödvändigtvis att alla BJJ-utövare även bör träna i Judo. Inte alla har tid att träna mer än en kampsport i taget, men jag vill härmed föreslå några av vinsterna och fördelarna med att korsträna judo och BJJ:
I) Judons greppstrategi, skicklighet och konditionering:
Har du någonsin känt dig hjälplös under sparring tack vare din motståndares överlägsna grepp? Med vissa spelare känns det som om de vet exakt var, när och hur de ska greppa. Så fort de tar i dig känns det som att man kämpar i motvind. Om vi kommer ihåg att ett enda kast kan avsluta en judomatch, och att de bästa judoka bara kastar efter att ha fått sina favoritgrepp, kan vi föreställa oss hur många timmar dessa utövare måste tillbringa med att öva konsten att greppa. Greppa bättre och två saker kommer att hända: du kommer kasta oftare (fler) – och bli kastad betydligt mer sällan!
II) En känsla för bas och balans:
Första gången någon visade mig hur den ideala kroppshållningen inom judo ser ut, den så kallade shizentai, tappade jag hakan! Inom den första kampsport jag tränade, karate, överdrevs ställningarna (t ex “Front stance” var väldigt “front”. “Back stance” var mycket “back”… etc.), så jag blev mycket förvånad över hur naturlig och avslappnad hållningen inom judo såg ut. Jag insåg genast att judo, som sport och ett utbildningssystem, låter dig finna frid och centrum i en naturlig kroppshållning och det i sig är en värdefull skicklighet att ha i vilken konfliktsituation som helst.
III) Bli mer aggressiv och direkt
Man blir mer aggressiv som en direkt konsekvens av tävlingsreglerna inom judo: om en match går till marken, är det mycket troligt att den avbryts om domaren anser att kampen har stagnerat. Om du vill att kampen ska fortsätta så måste det se ut som att du ständigt förbättrar din position och / eller attackerar motståndaren. Detta betyder bye-bye till alla metodiska och långsamma set-ups till svep, strypningar och ledlås. En framgångsrik submissionsspecialist inom judo, som Travis Stevens t.ex., behöver utveckla en eller båda av dessa kvalitéer: vara supertidig med sina set-ups (t.ex. starta armlås under kastet) och / eller superaggressiv (t.ex. hårda och snabba händer som gräver för kragen medan benen förbereder en snabb och aggressiv övergång från turtle till en bow & arrow strypning). Du behöver inte alltid rulla på det sättet, men judo ger dig ett extra växel att ha i din bagaget.
Slutligen vilja jag tillägga min egen personliga uppfattning om cross-training, som svartbälte i båe judo och karate, samt BJJ-brunbälte:
Jag tränar inte judo att förbättra min BJJ. Inte heller tränar jag BJJ att förbättra min judo. Jag tränar både judo och BJJ (samt yoga, löpning och många andra saker) för att förbättra mitt liv och jag skulle inte ha det på något annat sätt.
Strong Spirit!
Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!
Kommentarer