MMA, eller mixed martial arts, är en form av kampsport som inkluderar inslag från många olika stilar, och som ställer höga krav på teknik, kondition och uthållighet. Det är definitivt något som den träningsintresserade personen som dessutom gillar fighting bör titta närmare på! Här nedan får du ett gäng praktiska tips på rätt utrustning för dig som vill börja träna MMA
Oavsett om du ska börja träna MMA, syssla med sportdykning eller pröva spänningen på online-casinon så behöver du rätt förberedelser för att komma igång. För den som vill börja träna MMA finns det flera olika sätt att komma igång på. Det enklaste är att helt enkelt gå med i en kampsportsklubb som erbjuder nybörjarkurser inom MMA. I den här länken hittar du alla svenska MMA-klubbar. Sedan behöver du nu naturligtvis ekipera dig – det vill säga skaffa dig rätt utrustning!
Handskar – fighterns bästa vän
Som nybörjare behöver du två par handskar – ett boxhandskar och ett par MMA-handskar. Boxhandskarna behöver du för att kunna lära dig slag- och försvarsteknikerna utan att skada dig själv eller dina partners. MMA-handskar behöver du ha för att vänja dig vid att ha handskar i clinch och i olika grapplingsituationer. Efterhand kommer du att få bättre teknik och kan efter något år börja träna hårdare med MMA-handskar. MMA-handskar skiljer sig från boxningshandskar så till vida att de är betydligt lättare, bara skyddar ovansidan av handen och har öppna fingrar och öppen hand för att man enkelt skall kunna greppa motståndaren.
När man pratar om oz (uttalas ounce) så tror många att det är storleken på handsken man talar om, men oz står egentligen för vikten på vadderingen. Hur många oz handsken har är alltså hur mycket vadderingen väger. 4oz (standard som professionell tävlingshandske, 6oz är stoppningen i amatör-MMA) är exempelvis 113,4g, medans 14oz är 396,89g. Enkelt förklarat kan man säga att ju högre oz desto tjockare vaddering. Vad det gäller boxningshandskar så används 12oz till mitts och lättare sparring, 14oz är den vanligaste sparringhandsken och 16-18oz är sparringhandske för de tyngre utövarna.
Det är viktigt att välja en fullgoda handskar av rätt kvalitet med rätt sorts stoppning som absorberar kraften på en riktigt sätt. Handskar finns både i läder och konstläder, där konstläder är mycket billigare men inte lika slittåligt som äkta läder. Vilket gör att konstläder handskar passar nybörjare som inte kommer använda handskarna varje dag och lättare personer som inte slår lika hårt som tyngre personer, men vill du ha ordentliga handskar som håller för en hög användningsfrekvens och hårt slitage så är äkta läder handskar definitivt värt att satsa på. Man kan som regel tänka, dyrare handske är lika med högre kvalitet, billigare handske är lika med sämre kvalitet. Såklart finns det undantag och ibland betalar man bara för märket, men det är bra att ha detta som en tumregel. Tänk på att handskarna inte ska sitta för trångt, då de måste kunna ge utrymme till en innerhandske eller lindning runt handlederna.
Tandskydd
Tandskyddet är definitivt ingenting du vill hoppa över, oavsett på vilken nivå du befinner dig i träningen. Här finns det olika varianter, från enklare, grundläggande tandskydd till mer avancerade varianter som optimerar käkens position för att minska effekten av ett slag.
Det finns de tandskydd som du formar på egen hand genom att koka vatten, bita i den varma plasten och sedan härdar det efter dina tänder. Denna variant av tandskydd finns att köpa i de allra flesta sportaffärer. En annan variant av tandskydd är prefabricerade tandskydd. De är redan formade och klara att använda. De är ofta billiga, men nackdelen med dessa är att de ofta inte passar så bra.
Om du vill ha det bästa så bör du se till att få korrekt rådgivning och att du väljer ut ett tandskydd som passar dina tänder och din käke, så att det blir bekvämt att bära under träningen. Det finns t o m tandläkare som kan hjälpa dig att få ett formgjutet tandskydd – men det kostar ju såklart därefter.
Shorts
Naturligtvis så behöver du ett par bekväma träningsshorts – utan fickor och dragkedjor då dessa kan skada både dig och dina träningskamrater. Det är många som väljer tighta och kroppsnära shorts för att tillåta maximal rörlighet utan att vara i vägen, men det är i slutändan tycke och smak som styr ditt val.
Rashguard
När du kommer igång med MMA-träning (och framförallt grappling-delen) så märker du snabbt att en del moment är mycket utmanande för din hud. Friktionen från motståndaren (dåligt klipta naglar), mattan och burvägg kan skapa småsår på huden. Under träningen använder man med fördel en kompressionsöverdel (i vår värld ofta kallad för rashguard), som kan vara lång- eller kortärmad. Den skyddar huden mot slitage, samtidigt som kompressionen ser till att musklernas träningsvärk minskas och återhämtningen går snabbare.
Skenbensskydd
Vi rekommenderar dig även att använda skydd för smalbenen vid hårdare kontakt – dina ben kommer tacka dig. Dessutom är skenbensskydd obligatoriska om du ska tävla i amatör-MMA. Mer om godkänd MMA-utrustning hittar du på Svenska MMA-förbundets hemsida.
Huvudskydd
Det är inte ett krav på alla klubbar, men ett huvudskydd är verkligen inte ett dumt inköp för den som kommit igång med lite mer avancerad träning och MMA-sparring. Ett huvudskydd skyddar inte bara skallen från effekterna av sparkar och slag, utan även öronen så att man slipper de klassiska blomkålsöronen. Vissa huvudskydd har dessutom ett inbyggt skydd för ansiktet, något som starkt rekommenderas vid hårdare kontakt med MMA-handskar. Riskerna med slag mot huvudet är något man bör ta på största allvar, och därför är ett bra huvudskydd en smart investering.
Lycka till i buren och ha kul!
Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!
Kommentarer