Ockupationen av så kallade byggare, bodybuilders, på gymmen har avtagit och det har blivit mer socialt accepterat för vanliga människor att gå till gymmet. Men är detta verkligen den optimala träningen för kroppen? Vad kan kampsport tillföra i gym-tränarens vardag? Här kommer tre anledningar att komplettera din gymträning med kampsport.
Vad är kampsport?
Kortfattat är kampsport olika system av fysisk kamp mellan två och fler personer. Man kan självklart träna kampsport utan motståndare, vanligtvis i form av kata, men det bortser vi från just nu. Kampsport är ett väldigt brett begrepp och förklaras snabbast med ett par olika exempel på kampsporter.
Kampsport innefattar bland annat karate, judo, taekwondo, boxning, thaiboxning. Dessa kallas för olika kampsport stilar och kan i sin tur brytas ner i olika inriktningar. Det som främst skiljer olika stilar är ursprung, syfte och vilka delar av kroppen man använder för att applicera olika tekniker.
Rörlighet – kampsport är rörlighetens bästa vän (om man bortser från yoga)
Att träna på gym tar ofta form i att upprepa förutbestämda rörelser. Man gör detta för att belasta samma muskler om och om igen och på så sätt bryta ner dem. För att effektivisera denna form av träning har man med tiden utvecklat övningar som, på ett bättre sätt, isolerar musklerna från varandra, detta ger dig möjligheten att träna precis den muskeln du vill träna och minimera belastningen på omgivande muskler.
Även fast att denna typ av träning är extremt effektiv plockar den bort mycket att det naturliga samarbetet mellan muskler som uppstår när man anstränger hela kroppen, träningen inaktiverar bland annat även höfterna i processen. Genom att komplettera gymträning med kampsport ger man kroppen en väldigt bred träningsvariation, något som kommer öka din rörlighet.
Olika kampsporter erbjuder olika typer av träning. Men gemensamt för alla kampsporter är att de engagerar hela kroppen med stort fokus på kontroll över rörelser. Man får en övergripande och rund träningsform som aktiverar varenda liten muskel. Genom att låta muskler och leder arbeta tillsammans för att utföra nya och mer komplexa rörelser utmanas kroppens rörlighet.
Till skillnad från gymmet så hjälper alltså kampsporten dig att aktivera delar av kroppen som ofta håller sig inaktiva vid gymträning. Ett exempel på detta är att höfterna blir mer rörliga.
Mer eller mindre alla tekniker i kampsport baserar sig på höfternas rörelse där din rörlighet, gång på gång, kommer att bli utmanad.
Kondition – sluta säg till gym-polarna att din kondition suger
Träning på gym kan ses som förhållandevis lugnt ur ett konditionsperspektiv, förutsatt att du inte är på gymmet för att träna just kondition. Styrketräning är muskulärt ansträngande men lägger inte så mycket ansträngning på hjärtat. Träningen består till stor del av korta, tunga och intensiva intervaller med längre via mellan varje set. Fast att du kört ett rejält pass brukar endast gym-musklerna vara ansträngda, medan konditionen får vila dag ut och dag in.
Att träna kondition har många, bevisade, positiva effekter på hälsan. Trotts detta är det många som nästan dör hellre än att träna kondition (inte kliniskt bevisat). Folk verkar helt enkelt inte vilja träna kondition eftersom det är så otroligt tråkigt och plågsamt. Tricket är att baka in den tråkiga konditionsträningen i något interaktivt och engagerande.
Här står kampsportsvärlden till tjänst, kampsport erbjuder extremt intensiv träning på ett både fysiskt och psykiskt plan. Oavsett vilken stil du väljer att utöva kommer din kondition och din hjärna, med 100% säkerhet, få sig några rejäla utmaningar. Kombinationen kommer hjälpa dig förbättra din kondition utan att du märker att du faktiskt tränar kondition.
Detta kommer att ha en positiv effekt både i gymmet och utanför. Med en förbättrad kondition kommer du orka mer, känna dig piggare och behålla en bättre syreupptagningsförmåga, vilket i sin tur gör att du kan lyfta mer på gymmet.
Koordination – Hjälp kroppen jobba i en symfoni
Vi lyfter återigen den repetitiva träningsformen som gymmet erbjuder. En stor del av gymträningen handlar, som vi nämnde i anledning 1, om att isolera muskler från varandra och på så sätt anstränga den del av kroppen som man vill bryta ner. Många stora namn i fitness-världen (bl.a. Arnold) förespråkar något som man kallar ”mind muscle connection”.
Idén är att man, med hjälp av extremt fokus, ska skapa en kontakt mellan sinne och muskler som möjliggör att man med precision kan kontrollera vilka muskler som aktiveras under träning, och därigenom uppnå bättre träningsresultat. Man kan tänka att detta är synonymt med kroppskoordination, vilket till viss del må vara sant, men ur en kampsportares perspektiv borde gym-råttor vara rejält mycket smidigare för att ha en god kroppskoordination.
Kampsport tilldelar sina utövare en exemplarisk koordinationsförmåga. Alla kampsportstekniker kräver att flera kroppsdelar arbetar i synk med väldig precision då små fel kan ha en väldig effekt på teknikens utfall. Att träna kampsport är alltså en konstant kamp för att utföra rätt teknik vid rätt tidpunkt under väldigt kort tid, detta utvecklar en riktigt vass koordinationsförmåga som du inte kommer att hitta på gymmet.
Varför vill man ha en bra koordinationsförmåga? Vi förstår att målet kanske inte är att kunna balansera uppepå din rullator när du är 80 år, men det kan vara skönt att känna att du har full kontroll över dina rörelser. Detta kommer även hjälpa dig att träna rätt muskler, utföra felfria rörelser på gymmet och på så sätt förbättra dina träningsresultat.
Blir du lite sugen på att bli rörligare, få bättre kondition och koordination? Turen är med dig i denna artikel, dessa attribut finns packade och klara i alla kampsporter. Det är bara att välja och vraka mellan olika stilar, hitta en kampsportsklubb nära dig och se vilka stilar de erbjuder.
Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!
Kommentarer