Artikel

Premiärdags för judothrillern Tatami

Filmen Tatami, regisserad av Guy Nattiv och Zar Amir Ebrahimi, är en intensiv och politiskt laddad sportthriller som skildrar den iranska judokan Leila och hennes tränare Maryam. Mitt under världsmästerskapen i judo tvingas Leila fatta ett ödesdigert beslut efter att den iranska regimen kräver att hon fejkar en skada för att undvika att möta en israelisk motståndare. Inspirerad av verkliga händelser visar filmen hur idrottare ofta hamnar i korselden mellan personlig frihet och statliga påbud. 

Vid sin världspremiär på den 80:e Venedigs internationella filmfestival blev Tatami hyllad och tilldelades Brian Award. Filmen har även rosats internationellt, bland annat vid filmfestivalerna i Tokyo och Zürich, där den belönades med Special Jury Prize. Samarbetet mellan en iransk och en israelisk regissör gör filmen särskilt betydelsefull, med tanke på de spända relationerna mellan deras hemländer. Den 18 oktober har Tatami premiär i Sverige.

Berättelsen är inspirerad av judokan Saeid Mollaeis situation 2019, då han beordrades av den iranska regimen att dra sig ur tävlingen för att slippa möta en israelisk motståndare. Mollaeis vägran ledde till att han sökte asyl i Tyskland och öppnade ögonen för den politiska press idrottare utsätts för. Tatami utforskar denna press, både fysiskt och psykiskt, och visar hur karriärer kan styras av politiska intressen.

Zar Amir Ebrahimi spelar Maryam, Leilas tränare, och har fått beröm för sitt porträtt av en kvinna i djup konflikt mellan plikten till sitt land och ansvaret för sin elev. Arienne Mandi gestaltar Leila med imponerande närvaro och fångar idrottsfigurens inre kamp. Deras samspel på duken är centralt för filmens dramatiska laddning och intensitet.

Den svartvita estetiken i Tatami förstärker filmens känsla av klaustrofobi och uppbyggda spänning. Todd Martins cinematografi, med handhållen kamera och närbilder som fångar karaktärernas ansiktsuttryck, bidrar till att skapa en engagerande och nervkittlande upplevelse. Filmens huvudsakliga skådeplats – en judoturnering – understryker filmens teman om kontroll och dominans.

Filmens politiska dimension, som ifrågasätter staters utnyttjande av idrottare, gör den till mer än en spännande thriller. Den öppnar upp för djupare reflektioner kring moral och mod i en värld där lojalitet ofta testas. Tatami väcker tankar om vad det innebär att stå upp för sina ideal när allt står på spel, och hur idrott kan bli en symbolisk arena för större samhälleliga konflikter.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer