ArtikelNyhet

Inför UFC 308: Topuria vs. Holloway

Hösten är här och då är det trevligt med lite ljus i mörkret – så vilken tur att det äntligen är dags för UFC 308! Som vid tidigare UFC-galor i Abu Dhabi kommer evenemanget att sändas på optimal tid för oss svenska tittare, där huvudkortet startar kl. 20:00 nu på lördag den 26 oktober. Bland de efterlängtade matcherna ser vi Ilia Topuria försvara sin fjäderviktstitel mot den tidigare mästaren Max Holloway, samt den tidigare mellanviktsmästaren Robert Whittaker ta sig an den obesegrade Khamzat Chimaev. Här är allt du behöver veta inför denna gala – fakta, tider, matchkort och odds!

I galans huvudmatch kommer den obesegrade UFC-mästaren i fjädervikt Ilia “El Matador” Topuria (15-0) att försvara sin titel för första gången. Den 27-årige Topuria är född i Tyskland, men med georgiska och spanska rötter, och han har snabbt blivit en av de mest imponerande i UFCs rooster. Han har byggt upp ett imponerande rekord med avslut både stående och på marken, vilket gör honom till en av de mest kompletta och explosiva fighters i sin viktklass. Topuria har tagit MMA-världen med storm sedan sin debut och har avslutat hela 13 av sina 15 vinster (5 KO och 8 Subs). Topuria kommer senast från en spektakulär knockout-seger mot den tidigare mästaren Alexander Volkanovski på UFC 298, där han tog hem fjäderviktstiteln i en av årets mest imponerande prestationer.

På andra sidan buren står Max “Blessed” Holloway (26-7), en sann veteran och tidigare fjäderviktsmästare, som är känd för sitt tempo och  uthållighet. Holloways offensiva och defensiva boxning och även sparkar har hjälpt honom att överleva och dominera många av divisionens bästa fighters. Holloway har mött de allra främsta i sporten, inklusive tre matcher mot Volkanovski där han förlorade alla tre via beslut. Trots dessa förluster har Holloway alltid lyckats hålla sig relevant i toppskiktet med imponerande prestationer mot andra toppfighters. Holloway kommer in i denna match med tre raka segrar, och hans senaste vinst var en av hans mest minnesvärda. På UFC 300 mötte han Justin Gaethje i en match om BMF-titeln i lättvikt – med bara en sekund kvar av femte ronden knockade Holloway Gaethje. Den vinsten, trots att det inte var i fjädervikt, visar att den nu 32-årige Holloway fortfarande har kraften, skickligheten och viljan som krävs för att tävla på högsta nivå. Hans återkomst till fjädervikt och en ny chans att utmana om titeln har nu öppnat dörren för ännu en klassisker mellan en stigande superstjärna och en etablerad mästare.

WHITTAKER VS CHIMAEV
Khamzat “Borz” Chimaev (13-0) har med sitt dominanta grappling- och brottningsspel hittills varit obesegrad i MMA och har etablerat sig som en av de farligaste utmanarna i både mellanvikt och weltervikt. Trots sin framgång har den nu 30-årige Chimaev haft otur med flera inställda matcher, många på grund av sjukdom. Senast segrade han över den tidigare welterviktsmästaren Kamaru Usman (UFC 294, 2023) genom domslut i ett mellanviktsmöte, och innan dess avslutade han Kevin Holland med en D’arce Choke (UFC 279, 2022) efter att hans ursprungliga match mot Nate Diaz ställts in. Nu är det så dags för comeback efter mer än ett års inaktivitet och ett möte som först planerades till UFC Saudi tidigare i år, men som Chimaev tvingades dra sig ur på grund av sjukdom.

Den tidigare mellanviktsmästaren Robert “The Reaper” Whittaker (25-7) kommer in i denna match med två raka vinster i ryggen och har varit en av de mest dominanta figurerna i mellanviktsdivisionen under flera år. Whittaker har som sagt tidigare varit mellanviktsmästare och försvarade framgångsrikt sitt bälte innan han förlorade det mot Israel Adesanya 2019. Den nu 33-årige Whittakers striking är i världsklass, särskilt hans förmåga att kombinera kraft med precision i sina slag och sparkar. Mycket av Whittakers spel är baserat på hans unika tempo och hans fotarbete är bland de bästa i divisionen, vilket gör det svårt för motståndare att hitta avstånd och rytm. Utöver sin striking är Whittaker även känd för sitt defensiva brottningsspel, vilket bidragit till att han två gånger besegrat den olympiska brottaren Yoel Romero. För Whittaker handlar denna match om mer än bara en vinst – det är ett tillfälle att återerövra sin status som en av de absolut bästa i världen och att visa att han fortfarande har vad som krävs för att bli mästare igen.

ÖVRIGA MATCHER PÅ HUVUDKORTET
Huvudkortet öppnar med ett spännande möte mellan den till synes oslagbare ryska kickboxaren Sharabutdin “Shara Bullet” Magomedov (14-0) och den armenske brottaren Armen “Superman” Petrosyan (9-3). Magomedov, känd för sina explosiva strikingkombinationer, hoppas fortsätta sin vinstsvit, medan Petrosyan, en kompetent grappler, vill sätta stopp för ryssens imponerande obesegrade streak.

Magomed Ankalaev (18-1-1) möter Aleksandar “Rocket” Rakić (14-4) i ett toppmöte i lätt tungvikt. Ankalaev, som tidigare haft en titelchans, kommer senast från en seger mot Johnny Walker (KO i rond två). Hans titelmatch mot Jan Blachowicz slutade dock i ett kontroversiellt oavgjort resultat, vilket gör att Ankalaev är angelägen om att säkra en klar seger för att återigen utmana om bältet. Rakić återvänder till buren efter två förluster mot toppnamnen Jiri Prochazka och Jan Blachowicz. Denna match blir avgörande för båda kämparnas framtida titelchanser i divisionen.

Vi får även se fjäderviktsmötet mellan den stigande stjärnan Lerone “The Iceman” Murphy (14-0-1) och veteranen Dan “50K” Ige (18-8). Ige kommer senast från en förlust mot Diego Lopes på UFC 303, där han hoppade in med kort varsel efter att Brian Ortega dragit sig ur. Murphy har visat sig vara en framtida titelutmanare och är känd för sin knockoutkraft och snabbhet.

MATCHKORT OCH TIDER
Galan äger rum i Etihad Arenan i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten. Underkortet drar igång redan klockan 16.00 och där sänds det i vanlig ordning på UFC Fight Pass. Huvudkortet drar därefter igång klockan 20.00 under lördagskvällen och kan ses på Viaplay eller via UFCs PPV.

Huvudkort
Titelmatch i fjädervikt: Ilia Topuria (-230)  vs. Max Holloway (+190)
Mellanvikt: Robert Whittaker (+160) vs. Khamzat Chimaev (-190)
Fjädervikt: Lerone Murphy (-198) vs. Dan Ige (+164)
Lätt tungvikt: Magomed Ankalaev (-250) vs. Aleksandar Rakic (+210)
Mellanvikt: Sharabutdin Magomedov (-350) vs. Armen Petrosyan (+275)

Underkort
Weltervikt: Geoff Neal (-110) vs. Rafael dos Anjos (-110)
Lättvikt: Mateusz Rebecki (-245) vs. Myktybek Orolbai (+205)
Bantamvikt: Said Nurmagomedov (-220) vs. Daniel Santos (+180)
Mellanvikt: Abusupiyan Magomedov (-150) vs. Brunno Ferreira (+130)
Bantamvikt: Farid Basharat (-300) vs. Victor Hugo (+240)
Mellanvikt: Ismail Naurdiev (-180) vs. Bruno Silva (+155)
Weltervikt: Rinat Fakhretdinov (-170) vs. Nursulton Ruziboev (+145)
Lätt tungvikt: Ibo Aslan (-160) vs. Raffael Cerqueira (+135)

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer