August Wallén offentliggör idag att han avgår som ordförande i SMMAF efter att ha verkat som ordförande sedan uppstarten. Detta kommer att ske i samband med årsmötet i mars då ny ordförande kommer att väljas. Fighter Magazine fick en pratstund med August Wallén.
Du väljer avgå som ordförande vid årsstämman i mars, berätta varför!
– Det är ingen självändamål för mig att sitta kvar som ordförande. Vi har åstadkommit det som behövdes göras och det är dags att släppa fram en annan typ av ledare i förbundet.
Vilka är milstolparna under din period som ordförande?
– När Svenska MMA Förbundet grundades fick vi med i stort sätt alla klubbar, endast en eller två klubbar gick inte med från början. Sedan fick vi ett ettårigt tillstånd för proffs MMA.
Andra milstolpar var att idrotten MMA kom i Svenska Budo & Kampsportsförbundet, att vi fick ett 3 årigt tillstånd för proffs MMA, att MMA-förbundet blev ett underförbund till Budoförbundet. Sedan fick vi ett tillsvidaretillstånd för MMA. I år har vi fått in ett tillsvidaretillstånd för amatör-MMA samt precis ett tillsvidaretillstånd för internationell professionell MMA.
Vad är bakgrunden till att man sökt om tillstånd för internationell professionell MMA?
– Det är inget nytt önskemål i tiden. Tanken är att den yttersta eliten ska kunna tävla i Sverige. Man ska kunna gå matcher här hemma i Sverige med bra säkerhet. Vi har byggt upp en säkerhetsorganisation som är trovärdig i svensk MMA vilket har borgat för beslutet. Jag tror Länsstyrelsen anser att vi är det förbund som är bäst på säkerhet.
Man förvånas lite över att det nu är möjligt för internationell MMA i Sverige med tanke på hur det har sett ut historiskt.
– Det man måste inse är att delegationen inte har sagt ja till professionell internationell MMA
utan en hel tävlingsorganisation med en säkerhetstrappa där man nu kan tävla från shootfighting och amatörtävlingar till professionell MMA och till sist internationell professionell MMA, med bra matchningar och egenkontroll.
Hade vi bara haft internationell proffs-MMA hade vi aldrig fått ett tillsvidaretillstånd. Det är en del av ett helt koncept. Vi har visat att vi kan hantera detta på ett bra sätt och att vi har en bra säkerhetstänk, därför har vi fått ett tillsvidaretillstånd idag.
Har ni fått någon internationell uppmärksamhet kring beslutet?
– Jag vet inte om det är så många som har upptäckt det än. Nyheterna har stått på svenska i Sverige på svenska MMA-sidpr Men det är en skribent på Sherdog som kommer att skriva om det.
Vad är det mest minnesvärda från din tid som ordförande med undantag för de milstolpar vi pratade om förut.
– Att vi har haft en bra samling kring frågan i svensk MMA. Alla har gått med i förbundet och alla har jobbat hårt för att få tillstånd detta. Arrangörerna har gjort ett bra jobb med att göra tävlingarna säkra. Styrelsen har arbetat bra, vi har varit ett bra team!
Men det har även varit väldigt jobbigt, då vi hamnat i blåsväder och vi har mottagit kritik. Men jag är lite av den typen av ledare som passar när det risk för förbud det gäller att ha tungan rätt i mun, men man är inte alltid populär. Nu när allt är fixat och det finns en bra struktur behöver förbundet någon som kan förvalta.
Du har jobbat hårt och målmedvetet för att få tillstånd med detta. Kan du i korta ordalag berätta om när det började?
– Det började med regeringens utredning ”kampidrott i fokus” till att vi startade Kampsportsfakta. Vi var med och påverkade ett lagförlag som länge såg ut att vara ett totalförbud till att få det anpassat så att vi nu fått igenom ett tillsvidaretillstånd för alla nivåer av MMA. Jag har lagt många års arbete på det. Men samtidigt är det roligt att vi fått MMA etablerat och accepterat som en idrott i Sverige. Majoriteten av myndighetspersoner ser MMA som en idrott och utövarna likaså.
Vad kan du säga om framtiden för svensk MMA?
– Jag ser gärna att det fortsätter att växa. Att arrangörerna gör bra och säkra galor. Det kanske blir fler galor och det ger många bra möjligheter att tävla på hemmaplan. Jag ser gärna att en eller två matcher per gala går med internationella MMA regler. Det öppnar även upp för en internationell MMA promotion, t ex UFC som exempel, som kan genomföra tävlingar i Sverige. Jag ser även fram emot en riktigt väl uppbyggd amatör liga.
Vad betyder en amatörliga i MMA, vad har den för funktion anser du?
– Det är bra och utvecklande för svensk MMA, och en amatörliga fyller ett hål idag. Idag går vi direkt från shootfighting till proffs MMA och steget kan vara väl stort ibland. Nu finns det ett steg emellan och det blir lättare att ta det steg för steg. En del går matcher i shootfightingligan, men det kanske inte är optimalt för dem. Det beror på hur de vill utvecklas. Amatörligan har en viktig funktion och är en stor del av svensk MMA.
Således går svensk MMA in i 2011 med en bra struktur och möjlighet att tävla på alla nivåer. Vem som tar över efter August Wallén är oklart, det får årsmötet besluta i mars.
Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!
Kommentarer