Inför DREAM1

Pride återuppstår på lördag om man får tro optimisterna. Dream1, som markerar första galan under det nya namnet, är ett samarbete mellan FEG (K-1) och före detta DSE (Pride). Debuten domineras av en Grand Prix för lättviktare och toppas av ett fåtal superfights.

Tävlingen hålls i Saitama Super Arena, som traditionellt har varit främsta arenan för japansk MMA. Lättviktarnas Grand Prix har samlat näst intill hela världseliten av män under 70 kg. Alla finns med, undantaget Takanori Gomi, som valde konkurrenten Sengoku, och de bästa ifrån UFC. Första omgången består av sju matcher, sedan den åttonde fallit bort på grund av skador. Producenten Keiichi Sasahara har lovat att lösa det dilemmat via seedning eller kompletterande matcher, innan kvartsfinalerna tar vid på nästa gala.

[b] Shinya Aoki (Japan) (14-2–0) vs. Gesias “JZ” Calvancante (USA) (14-1-1) [/b]

I matchen som dubbats som kvällens höjdpunkt möts de högst rankade lättviktarna på fightcardet. JZ Calvan, som han kallas i Japan, har dominerat stort i K-1 Heroes och anses av vissa vara världens främste under 70 kg idag. Aoki betraktas samtidigt som den främste grapplern i viktklassen. Senast JZ mötte en stark BJJ-utövare i Vitor Ribeiro, tog det inte mer än en halvminut att krossa motståndet utan någon som helst fara för att fastna i lås. Matchen blir en ren fråga om Aoki ska lyckas snärja in JZ i sitt fruktade game på backen. I alla andra situationer och distanser har mannen ifrån American Top Team ett klart övertag..

[b] Mitsuhiro Ishida (Japan) (15-3–1) vs. Bu Kyung Jung (Sydkorea) (0-1) [/b]

Brottarmaskinen Ishida får till synes en mjukstart i turneringen när han möter orutinerade Jung. Som alltid när K-1 är inblandade, dyker koreanska namn upp på cardet vare sig de har meriterna som krävs eller inte. Jungs förlust kom visserligen via decision mot Shinya Aoki, vilket får betraktas som en bedrift. Koreanen utmanade det japanska grapplingfenomenet den gången och är inte så övermatchad som hans record antyder. En decision är antagligen det bästa Jung kan hoppas på även i denna match. Ishidas kontroll över nedtagningar och markkamp borde bli övermäktigt för den tappre koreanen.

[b] Katsuhiko Nagata (Japan) (3-2–0) vs. Artur Oumakhanov (Ryssland) (7-2-0) [/b]

Seriös idrottsbakgrund men begränsad träning i MMA, kan sammanfatta mötet mellan ryssen ifrån SK Absolute och olympiske silvermedaljören Nagata. Oumakhanov fick bland annat för sig att boxas utan guard mot thaiboxaren Andre Amade, vilket ledde till en sällan skådad omgång med stryk innan ryssen säckade ihop. Nagata är en rå brottartalang med begränsade kunskaper i allt annat. Två tuffa fighters är det oavsett, och den här matchen kan sluta hur som helst.

[b] Andre “Dida” Amade (Basilien) (6-2–1) vs. Eddie Alvarez (USA) (12-1-0) [/b]

En riktigt lyckad matchup som lutar åt ett snabbt avslut. Tillsammans delar dessa fightes på fjorton vinster via KO, vilket säger något om vad som lär hända på lördag. Brasilianske Dida har sin styrka i rörlighet och varierad muay thai, vilket matchar upp väl mot amerikanens hukande, offensiva boxarstil. Alvarez som även kan brottas, använder ofta nivåbyten för att variera sin attack mellan nedtagningar och slag, vilket kan överraska den lättfotade Dida. Räkna med högt tempo och ett slutgiltigt svar på vem av dessa två som borde nosa på topp-10-listan i divisionen.

[b] Tatsuya Kawajiri (Japan) (20-4–2) vs. Kultar “Black mamba” Gill (Kanada) (9-6-0) [/b]

Den svarta mamban ifrån Indien (numera Kanada) är en färgstark karaktär och underhållande fighter, alltid farlig med sin långa räckvidd och arsenalen av slag och sparkar. Trist matchning, för hans del, blev det när han lottades mot bulldozern Kawajiri. Driva och plocka ner är “Crushers” melodi, vilket spelar rakt in i Black Mambas största svaghet. Risk för en kortvarig karriär som dörrmatta under japansk ground and pound om inte mamban kan chocka världen med ett vältimat knä.

[b] Luiz “Buscape” Firmino (Brasilien) (11-3–0) vs. Kazuyuki Miyata (Japan) (5-6-0) [/b]

BTT-produkten Buscape gjorde sig ett namn i Pride men föll bort ur rankinglistorna efter förluster och två års inaktivitet. Miyata blir en lagom matchning för brasilianarens comeback. Om namnet låter bekant är det för att japanen hängde med Joachim Hansen i drygt en rond på nyår innan den norske lättviktaren hittade formen och avgjorde. Miyata har egentligen aldrig tagit en stor vinst och är dessutom lite för klen för viktklassen. Svårtippad match där Buscapes ringrost kan bli avgörande.

[b] Joachim Hansen (Norge) (16-6–1) vs. Kotetsu Boku (Japan) (13-4-1) [/b]

Skandinaviens och Norges stolthet Hansen, som för övrigt är ansvarig för den enda förlusten på JZ Calvans record, är tillbaka i värdseliten och förbi krånglet efter Prides nedläggning. Boku kommer ifrån Kid Yamamotos stall “Crazy Bee”, men är inte fullt lika crazy som sin teamledare. Matchningen passar Hansens stil. Boku kan lite av varje utan att vara utpräglat bra på något, vilket brukar ge fördel åt norrmannens naturliga begåvning för att vara snäppet elakare än alla han möter.

Avslutningsvis toppas monstercardet av två superfights.

[b] Hidetaka Monma[/b] (14-7-3) får det tvivelaktiga nöjet att möta [b]Hayato “Mach” Sakurai [/b](31-7-2) i en match på catchweight (168 lbs). Mach som hela tiden legat lite för högt för den internationella lättvikten, har fått en skräddarsydd match att visa upp sig i. På tal om att visa upp sig, är det precis vad [b]Mirko “Cro Cop” Filipovic[/b] (22-6-2) förväntas göra i galans enda tungviktskamp. [b]Tatsuya Mizuno[/b] (3-2-0) är en grön fighter ifrån Pancrase som inte hör hemma i samma ring som den fruktade kroaten. Men han var den ende som ställde upp. Upplagt för receptet: vänster smalben, japansk tinning, high light på youtube. Spexande mellanviktaren [b]Minowaman[/b] ligger fortfarande och skräpar i ensamhet längst ner på cardet utan motståndare. Skulle DREAM lyckas fiska upp en motståndare innan lördag, blir det med stor sannolik någon talanglös stackare på runt 180 pannor.

Text: Andreas Bruzelius

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer