ArtikelNyhet

Inför UFC 307: Pereira vs. Rountree

UFC 307 äger rum i T-Mobile Arena, Las Vegas, den 6 oktober och bjuder på en stjärnspäckad kväll. Som huvudnummer får vi se Alex Pereira försvara sitt bälte i lätt tungvikt mot Khalil Rountree Jr – en knockoutartist med riktigt tryck i sin striking. I den delade huvudmatchen försvarar Raquel Pennington sin bantamviktstitel mot Julianna Peña. Dessutom återvänder UFC-legendaren José Aldo till bantamvikt för att möta Mario Bautista, och den tekniske strikern Stephen ”Wonderboy” Thompson ställs mot den kraftfulle Joaquin Buckley i en welterviktsmatch. Här följer matchkortet och en förhandsanalys inför en spännande kampsportshelg.

HUVUDMATCH – PEREIRA VS ROUNTREE JR.
Alex ”Paotan” Pereira (11–2 MMA, 33–7 kickboxning) har etablerat sig som en av de mest skrämmande strikers i UFC, och är en av de få fighters som lyckats vinna titlar i två olika viktklasser – mellanvikt och lätt tungvikt. Pereira är känd för sin precisa och kliniska striking samt sin exceptionella förmåga att avsluta matcher – 9 av hans 11 MMA-vinster har kommit via knockout. Hans seger mot Sean Strickland, där han avslutade Strickland via knockout i första ronden, anses vara en av de viktigaste under hans karriär, eftersom den banade vägen för hans titelmatch mot Israel Adesanya. Pereira har också imponerat med segrar mot Jan Blachowicz och har knockat Jiri Prochazka två gånger – nu senast i juni på UFC 303. Innan det avslutade han den tidigare lätt tungviktsmästaren Jamahal Hill på UFC 300, och har nu en vinstsvit på fem raka matcher, varav fyra via knockout.

Denna helg försvarar Pereira sitt lätt tungviktsbälte för tredje gången i år mot den åttarankade Khalil Rountree Jr. (13–5–1). Rountree har gjort sig ett namn som en av divisionens mest farliga strikers med 9 knockoutsegrar av sina 14 vinster. Bland hans mest imponerande prestationer finns knockoutvinster mot fighters som Anthony Smith, Chris Daukaus, och Gökhan Saki. Med fyra knockoutsegrar i sina senaste fem matcher är Rountree alltid på jakt efter att avsluta sina motståndare snabbt och tidigt.

Trots att Pereira är storfavorit med oddsen -440, kommer många att hålla ett öga på Rountree som underdog med +375, särskilt då hans aggressiva stil kan utgöra ett hot mot Pereira.

DELAD HUVUDMATCH – PENNINGTON VS PEÑA
Raquel ”Rocky” Pennington (16–8), en av UFC:s mest rutinerade bantamviktare, har varit i fantastisk form med en sex matcher lång vinstsvit. Hon är känd för sin tuffhet och förmåga att överleva tuffa matcher, vilket har lett till segrar över namn som Aspen Ladd och Pannie Kianzad. Pennington är en strategisk fighter, vilket reflekteras i hennes rekord där många av hennes vinster och förluster har kommit via domslut.

Julianna Peña (11–5), tidigare mästare i bantamvikt, blev världskänd när hon överraskande besegrade Amanda Nunes på UFC 269 och erövrade titeln. Efter att ha förlorat sin titel i en returmatch mot Nunes på UFC 277, återvänder Peña nu efter två års frånvaro. Peña är känd för sin aggressiva stil och sitt grapplingfokus, och har flera submissionvinster i sin karriär, vilket gör henne farlig om hon lyckas få matchen till marken.

Oddsen inför matchen ger en liten fördel till Pennington (-150), medan Peña är underdog (+148). Den stora frågan är om Peña kommer att kunna prestera på topp efter sin långa frånvaro.

ALDO VS BAUTISTA
José ”Junior” Aldo (32–8), tidigare fjäderviktsmästare och en av de mest respekterade fighterna i UFC:s historia, återvänder till oktagonen i bantamvikt. Aldo, känd för sin explosiva striking och elitnivå sparkar, har länge varit ett namn synonymt med teknisk briljans. Trots att han nu är i de senare stadierna av sin karriär har han visat att han fortfarande har mycket att ge. Hans senaste vinster inkluderar segrar över toppfighters som Pedro Munhoz, Marlon Vera, och Rob Font. Med sitt breda register av stående tekniker och erfarenhet i de stora matcherna är Aldo alltid en farlig utmaning.

Mario Bautista (14–2) är en fighter i bantamviktsdivisionen som har gjort sig ett namn med sin dynamiska och aggressiva stil. Han har en imponerande vinstsvit och har vunnit sina senaste fyra matcher, inklusive segrar över Benito Lopez, Brian Kelleher, och Jay Perrin. Bautista kombinerar starka striking-kunskaper med effektiv grappling, vilket gör honom till en farlig motståndare i alla lägen.

Aldos erfarenhet och tekniska överlägsenhet ger honom en fördel, särskilt i det stående utbytet, där hans sparktekniker, boxningserfarenhet och Muay thai-skills är avgörande. Bautista, å andra sidan, är ung och hungrig med explosivitet och momentum på sin sida. Om han lyckas sätta press på Aldo och utnyttja sin grappling kan han skapa möjligheter för en överraskning. Oddsen ger Bautista en fördel med cirka -135, medan Aldo är underdog med odds runt +125.

VIEIRA VS HARRISON
Ketlen Vieira (14–3) har etablerat sig som en stark fighter i bantamviktsdivisionen. Hon är känd för sin grappling och sitt imponerande markspel, och har besegrat några av de bästa namnen i divisionen. Några av hennes mest betydelsefulla segrar inkluderar motståndare som tidigare UFC-mästarinnorna Miesha Tate och Holly Holm. Hennes senaste match (och vinst) var mot Pannie Kianzad förra året.

Kayla Harrison (17–1) är tvåfaldig olympisk guldmedaljör i judo och har snabbt gjort sig ett namn inom MMA. Hennes övergång till sporten har varit exceptionell, och hon har varit nästan omöjlig att stoppa i lättvikt. Harrison har vunnit över fighters som Larissa Pacheco och Genah Fabian, och hennes segrar kommer nästan alltid via dominerande insatser, där hon använder sin judo och sin överlägsna fysik för att kontrollera och avsluta sina motståndare. Harrison har endast en förlust, och den kom mot Larissa Pacheco i finalen av PFL-turneringen 2022, vilket var en stor överraskning för många. Den senaste matchen var mot Holly Holm under UFC 300 (13 april 2024) – som hon besegrade i andra ronden via en rear naked.

Kayla Harrison går in som favorit med -1000, medan Ketlen Vieira är en underdog med odds runt +850. På marken kan båda ha fördelar, men de flesta tror nog att Harrisons grappling, erfarenhet och fysiska överlägsenhet kommer ge henne övertaget.

DOLIDZE VS HOLLAND
Roman Dolidze (13–2) är en farlig fighter med en gedigen grappling-bakgrund och kraft i sina slag. Med en bakgrund inom BJJ och sambo har Dolidze utvecklats till en komplett fighter, och han har skapat rubriker med flera imponerande prestationer. Bland hans mest anmärkningsvärda segrar finns vinster över Jack Hermansson, Phil Hawes, och Kyle Daukaus. Dolidze har visat att han har kapaciteten att besegra toppfighters i mellanvikt, särskilt när han får matchen till marken, där hans grappling kommer till sin rätt.

Kevin ”Trailblazer” Holland (26–11, 1 NC) är känd för sin unika stil och attityd i oktagonen. Med ett imponerande rekord och bakgrund inom kung fu och BJJ, har han blivit en publikfavorit för sin orädda och kaxiga approach. Holland har flera viktiga vinster under bältet, inklusive segrar över Tim Means, Alex Oliveira, och Joaquin Buckley. Hans längd och räckvidd, tillsammans med hans oberäkneliga fightingstil, gör honom till en svår motståndare att förutse och är farlig i alla positioner.

Oddsen inför matchen ligger på -145 för Holland som favorit, medan Dolidze går in som underdog med odds runt +133.

THOMPSON VS BUCKLEY


Stephen ”Wonderboy” Thompson (17-7-1) är en veteran i weltervikt och har byggt sitt namn på en unik kampsportstil med rötter i karate och kickboxning (20–0, 1NC i kickboxning). Hans förmåga att kontrollera distans, matchtempo och röra sig smidigt i oktagonen har gjort honom till en av de mest svårträffade och respekterade fighters i sin viktklass. Thompson har tidigare besegrat flera av UFC:s toppnamn, däribland Jorge Masvidal, Vicente Luque och Geoff Neal, vilket bekräftar hans status som en erfaren och skicklig fighter. Dock har hans senaste matcher inte gått som planerat, med förluster mot Gilbert Burns och Belal Muhammad, vilket gör denna kamp mot Buckley extra viktig för hans karriär och han är nu i en situation där en vinst är avgörande för att åter klättra mot titelutmaningar.

På andra sidan buren står Joaquin ”New Mansa” Buckley (18–6), en ung och explosiv fighter som gjort sig känd för sin knockoutkraft och han har redan etablerat sig som en av de farligaste strikers i UFC. Hans spektakulära knockout via en snurrspark mot Impa Kasanganay blev snabbt viral och gjorde honom till ett namn att räkna med. Utöver den imponerande vinsten har Buckley även knockat fighters som Antonio Arroyo och Andre Fialho, vilket visar att han har både kraften och förmågan att avsluta matcher när som helst.

Thompson har fördelen av erfarenhet och teknik medan Buckley är den yngre och starkare knockoutspecialisten. För Thompson handlar matchen om att visa att han fortfarande hör hemma i toppen, medan Buckley har en chans att slå sig in i titelkonversationen. Buckley är favorit med odds på cirka -210, medan Thompson går in som underdog runt +186.

UFC 307: PEREIRA VS. ROUNTREE MATCHKORT & TIDER
UFC 307: Pereira vs. Khalil Rountree äger rum natten till söndagen den 6:e oktober. Underkortet startar 01:00 och huvudkortet börjar klockan 04:00 svensk tid. Eventet kan ses via UFC Fight Pass och Viaplay eller på plats i T-Mobile Arena, Las Vegas.

Huvudkort
Lätt tungvikt (titelmatch): Alex Pereira vs Khalil Rountree Jr
Bantamvikt (titelmatch): Raquel Pennington vs Julianna Pena
Bantamvikt: José Aldo vs Mario Bautista
Bantamvikt: Ketlen Vieira vs Kayla Harrison
Mellanvikt: Roman Dolidze vs Kevin Holland

Underkort
Weltervikt: Stephen Thompson vs Joaquin Buckley
Stråvikt: Marina Rodriguez vs Iasmin Lucindo
Mellanvikt: Cesar Almeida vs Ihor Potieria
Lättvikt: Alexander Hernandez vs Austin Hubbard

Tidigt Underkort
Lätt tungvikt: Ryan Spann vs Ovince St Preux
Stråvikt: Carla Esparza vs Tecia Pennington
Weltervikt: Court McGee vs Mickey Gall

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer