Det händer väldigt mycket på jobbet just nu. Det är mycket nya kunder, många som går in i nya träningsfaser, mycket nya projekt, mycket tävlingar och mästerskap på gång. Skitkul och precis som jag vill ha det.
Och det som är roligast av allt är alla olika idrotter som nu hittar in.
Jag jobbar inte bara med stående kampsport fastän jag har det som “specialitet” utan vilka idrotter som helst.
För så funkar det. Själva idrottsutövandet har inte jättestor betydelse. Det har klienterna tekniktränare som sköter i de flesta fall. Men kroppen. Rörelserna. Där behöver jag inte vara tekniskt kunnig ifrån början. Det räcker med en stöddig rörelseanalys. I många fall kommer klienten eller tränaren med en tydlig beställning.
“-Jag tävlar i -75kg men alla andra är starkare än mig.”
Det här är solklart. Han vill inte gå upp i vikt utan bli starkare på den muskelmassan han bär på idag. Perfekt. Maxstyrka. Enkelt.
Sen om han är boxare eller konståkare spelar i det här skedet mindre roll.
För att få en första överblick av kroppen, utövaren och idrotten behöver jag veta ett par saker:
– Vilken rörelse är mest förekommande i matchen/tävlingen? Får jag veta detta kan jag också avgöra vilka fysiska premisser som krävs i huvudsak för matchen.
- Vilken rörelse är tekniskt mest komplicerad? När detta är framlagt kan jag också tala om vilken typ av muskulatur som krävs och vad som krävs i bålsäkring för kroppen. Det är väldigt stor skillnad på en thaiboxare som knäar och sparkar framåt och med egen kroppstyngd och en konståkare som landar på en skridsko ifrån ett högt upphopp.
- Hur länge pågår ronden, matchen eller tävlingen och vad händer under tiden? Det här är helt avgörande för konditionsprogramet kunden kommer få. Springer man oavbrutet i 45 minuter för att vila i 15 för att sen springa 45 minuter till som i fotboll eller slåss man för livet under 2 minuter med explosiva tempoväxlingar, vilar 1 minut, slåss 2 minuter till, vilar 1 minut och sen slåss de 2 sista minutrarna? Olika idrotter – olika behov. Den ena kräver att du skall kunna springa en längre strecka under 45 minuter den andra kräver att du skall kunna upprepa 10-sekunderssprintar under 2 minuter.
- Vilken rörlighet krävs för idrotten? Inte bara för att kunna ha ben och armar där man vill utan även för att kunna kraftutveckla vid rätt tillfälle och i rätt hastighet.
- Vad är Ruta 1? Vart står klienten idag? Vad saknas? Vad är bra? Vad är under arbete? Vad har man missat helt?
Får vi bara kontroll på dessa fem punkter finns det inga idrotter vi inte löser med högkvalitativa fysupplägg, rörlighetsupplägg, korrektiva upplägg och konditionsupplägg.
Jag blir lika generad varje gång det kommer en ny idrott som har förstått vad vi jobbar med och hur vi jobbar.
Det är tisdag när jag skriver krönikan.
Hittills denna veckan har vi fått in tre nya idrotter som träningsklienter med olika nivåer av ambitioner.
MMA, Konståkning och Karate.
Vad kan jag om konståkning? Ja alltså…nu kan jag hur mycket som helst. Det tog en eftermiddag och 4 timmar på youtube sen hade jag rätt bra koll på balansplan, explosivitetskrav, bålsäkring under rotation efter enbens hoppande knäböj samt att korta programmet för herrar är 2:40 långt. Under den tiden skall det jobbas med förflyttning på is, pressa ner skridskor i is för att få bra och långa skär och göra olika typer av hoppande knäböjar på ett ben. De flesta av hoppen sker under kraftig rotation dessutom.
Fysprogrammet kommer utan problem bli det bästa han någonsin gjort. Han kommer kunna träna hårt och tungt och smart och samtidigt vara skadefri.
Jag stod på skridskor senast i mellanstadiet. Det hade blivit mycket dålig stämning om jag hade ställt mig på is med skridskor nu.
Precis som att jag aldrig har spelat Ultimate Frisebee, handboll eller fotboll. Jag har aldrig tränat Taido, Taekwondo eller Karate. Jag har aldrig utsatt mig för en ultramarathon eller sprungit Tough Viking. Jag har inte bestigit berg i Himalaya eller tävlat i konståkning.
Ändå vågar jag träna alla dessa olika idrotter och prestationer.
Varför?
För att jag kan.
Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!
Kommentarer