För några dagar sedan genomfördes den första större friidrottstävlingen för året i Oslo. Två framträdande svenska landslagsidrottare fick göra sina första riktiga tävlingar på ett antal månader. Resultaten vart inte riktigt vad de förväntade sig, eller hoppades på. Ett antal frågor uppstår. Var det svårt att tända till ordentligt utan publik? Eller var det övertändning efter att inte ha kunnat tävla på så lång tid? Båda alternativen är fullt möjliga. Daniel Ståhl sa efteråt att tekniken inte satt som den skulle, något som kan bero både på brist på tändning eller övertändning.
Po Lindvall
Inlägg av Po Lindvall
Övertändning del 1: Vinnarskalle är det att bara ge allt? Eller krävs det kyla och självkontroll?
Men idag har vi ju fått beskedet att tävlingsverksamheten kan komma igång i mitten på juni igen! Det kan efter denna långa tävlingsvila vara lätt att vilja för mycket, att bara gå in och köra. Att äntligen få ge allt, men se bara till att det inte slår tillbaka i form av övertändning!
Mental träning, en offensiv eller defensiv mental strategi…?
Hur tar du dig från Mindfuckedness till Mindlessness?
Mängder av fighters ’lyckas’ med konststycket att krångla till det ordentligt för sig själva mentalt inför match och ibland även inför sparring mot jobbiga motståndare. De är som i ett tillstånd av Mindfuckedness. Men hur tar man sig från detta tillstånd till Mindlessness?
Läge för Mental träning: Mindfulness eller Mindlessness?
Den fysiska distans vi nu behöver hålla skapar utmaningar vad det gäller att kunna träna kampsport på ett bra sätt. Det öppnar samtidigt upp för att lägga mer tid på den mentala träningen. En träning som faktiskt kan underhålla din teknik. I nuläget behöver de flesta kanske ändå börja med att hantera sin frustration över att inte kunna träna på riktigt. Vilket för oss in på ämnet mindfulness eller varför inte hellre mindlessness?
En stor fighter har gått ur tiden, Thomas Rasmussen har lämnat oss vid en allt för tidig ålder.
En stor fighter har gått ur tiden, Thomas Rasmussen har lämnat oss vid en allt för tidig ålder. Thomas var en av de första svenska Thaiboxarna att nå stor internationell framgång. Det betydde mycket för den svenska Thaiboxningen. Genom att Thomas visade att det var möjligt, beredde han också vägen för många kommande framgångar.
Balanserat psyke och balans i teknik – förutsättningar för framgång?
Po Lindvall beskriver det balanserade sinne – ett visst lugn eller en kyla – vilket är en förutsättning för att få teknik, taktik och tajming att fungera optimalt under match.
Krönika: Tajming går inte att träna… eller?!
Många har påstått att tajming inte går att träna. Det är ungefär samma sak som att säga att teknik inte går att träna. Jo, jo alla blir inte tekniska fenomen eller utvecklar inte en fenomenal tajming. Men en sak är säker, lägger du inte in tajmingträning i teknikträningen kommer du utveckla din tajming mindre än om du gör det. Borde låta ganska självklart? Ändå påstår många att det inte går… att träna tajming?
Krönika: Variation och precision
Krönika: Övertändning och vevande!
PO Lindvall är åter med oss och resonerar den här gången kring begrepp som tankemyter, processmål och det berömda ’fighterhjärtat’ i den här krönikan.